Одгођено суђење Дарку Шарићу

Срна
Одгођено суђење Дарку Шарићу

Београд - Пред Специјалним судом у Београду одгођено је поновљено суђење Дарку Шарићу и осталим оптуженим за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу због изостанка адвоката Марка Кљајевића, браниоца другооптуженог Горана Соковића.

Кљајевић се није појавио због здравствених проблема, а адвокат Драган Плазинић, који је имао пуномоћ замјеника, није желио да га мијења јер се није консултовао с њим прије данашњег суђења.


Замјеник тужиоца за организовани криминал Саша Иванић је бројне изостанке адвоката због којих се одгађају суђења прокоментарисао да имају за циљ одуговлачење поступка и пуштање Шарића из притвора.

"Све ово је усмерено да се исходује пуштање Дарка Шарића из притвора", рекао је тужилац Иванић и додао да одбрана жели да пробије суђење у разумном року да би до овога дошло.

Шарић је рекао да се и сам нервира што се суђења одгађају, преноси РТС.

Суд је одбио приједлог Иванића да се раздвоји поступак у односу на другооптуженог Соковића, који је означен као суорганизатор групе и суди му се у одсуству, јер је у бјекству осам година.

Поновљено суђење Шарићу и осталима почело је крајем септембра 2016. године, када су сви оптужени негирали дјела за која се терете, док је тужилаштво остало при својим оптужбама и предложеним доказима.

Осим Шарића, суђење се поновља и према Горану Соковићу који је у бекству, Жељку Вујановићу, Родољубу Радуловићу који је такође у бекству, затим Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Марку Пандрцу који је у бекству, Николи Димитријевићу, Живку Сидинском, Бобану Стојилковићу, Марку Дабовићу и Бориславу Туњићу.

Поново се суди и одбеглим Небојши Сретеновићу, Марку Рачићу и Владимиру Рачићу, Петру Обрадовићу и Миловану Миловцу, као и свједоцима сарадницима Драшку Вуковићу, Радану Адамовићу и Небојши Јоксовићу.

На оптуженичкој клупи овог пута заједно са Шарићем су Михаило Ђоковић, који је осуђен у посебном поступку након што је прошле године ухапшен у Италији и потом изручен Србији, као и Дарко Тошић који је такође био осуђен у одсуству, али је љетос изручен из Холандије.

Шарић је сада једини из групе оптужених који се налази у притвору, док се остали, који нису у бјекству, бране са слободе.

Првостепеном пресудом, која је укинута, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Машић су правоснажно ослобођени оптужби у том процесу, јер је Апелациони суд у односу на њиих потврдио првостепену пресуду, док је деветоро оптужених за припадништво Шарићевој групи раније осуђено на основу споразума о признању кривице и трајно им је одузета спорна имовина.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору. Прије тога је од почетка поступка у октобру 2009. године био у бјекству.

Процес се води по шест спојених оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Пред Специјалним судом у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана