Од Форин офиса траже кобасице и да виде папу

Агенције
Од Форин офиса траже кобасице и да виде папу

Лондон - Британско Министарство спољних послова објавило је годишњу листу најбизарнијих захтјева које су дипломате у амбасадама Велике Британије широм свијета примиле током 2018, међу којима има свачега - од папе, до вампира.

Медији преносе да је неименовани становник Делхија позвао британску амбасаду у индијској престоници пошто је имао очајничку потребу да поједе кобасицу од поврћа, а чуо је да амбасада управо то има у резервама намирница.

Други мушкарац је контактирао дипломате Форин офиса распитујући се о томе да ли у Пољској има вампира, након што му је дјевојка, коју је упознао путем интернета, тражила да јој открије која је његова крвна група прије него што се састану уживо.

Од британског држављанина или држављанке на љетовању у Шпанији амбасади је стигао захтјев да у хотелу издејствују замјену собе након што је мачка луталица “упала” у собу и мокрила на кревету.

У САД је британској амбасади од сународника пристигло питање о томе ко је побиједио у најновијој емисији телевизијског шоу програма “Плес са звијездама” емитованог у Британији.

Од Британаца који су се припремали за сопствено вјенчање у Италији, амбасади је дошла молба да им помогну да виде папу.

“Гардијан” наводи да су ово били неки од захтјева дипломатама од људи који су имали изненађујуће погрешну представу о томе шта спада у домен помоћи коју британске амбасаде у свијету могу да пруже.

- Са жалошћу потврђујем да Форин офис није у стању да понуди услуге када су у питању вампири, мачке луталице нити учесници “Плеса са звијездама”. Такође, наш капацитет за снабдијевање кобасицама од поврћа и даље је, нажалост, непостојећи - наводи се у саопштењу британског Министарства спољних послова.

Медији наводе да ту није био крај захтјевима, међу којима је било и неких помало узнемирујућих, попут оног који је стигао од мушкарца у Аргентини заинтересованог за листу жена с којим би могао да се ожени.

Поред тога, било је и питања британским амбасадама за помоћ у повезивању на интернет, а јавила се и особа којој није био јасан заплет филма “Храбро срце”.

На све ове позиве одговор је био исти - да су амбасаде у стању да помогну само у хитним ситуацијама, попут посјета људима који се налазе у болници или затвору, као и давања информација о локалним адвокатима, преводиоцима и љекарима.

Примљено 330.000 позива.

Форин офис је током 2018. од људи којима је била потребна нека врста помоћи у иностранству примио више од 330.000 позива.

“Гардијан” подсјећа да се Форин офис недавно нашао на удару критика породица Британаца који су завршили у затворима у страним земљама због начина на који је реаговао у таквим случајевима. Међу особама које су упутиле критике била је и супруга студента Метјуа Хеџиса, који је био у затвору у Уједињеним Арапским Емиратима, а која је тврдила да британске власти нису испуниле обавезе према њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана