Obnova gradova ukusan zalogaj za mafiju

Priredio: Boris Đurić
Obnova gradova ukusan zalogaj za mafiju

Rim - Prioritet italijanskih vlasti treba da bude briga o tome da mafija ne preuzme vodeću ulogu u rekonstrukciji porušenih sela i gradova nakon zemljotresa, koji je usmrtio skoro 300 ljudi.

Rekao je to načelnik nacionalnog direktorata za borbu protiv mafije Franko Roberti, koji je dodao da je organizovani kriminal poznat po infiltriranju u građevinske ugovore još od kada je 1980. godine zemljotres pogodio okolinu Napulja, pri čemu je nastradalo 2.400 ljudi.

Roberti je upozorio da se moraju napraviti određeni koraci da se to ne ponovi.

- Postoje rizici i sasvim je beskorisno da ih skrivamo. Građevinske rekonstrukcije nakon prirodnih nesreća su ukusan zalogaj za kriminalce i njihove poslovne interese - rekao je Roberti. On je takođe rekao da je izgradnja sa greškama koju je sprovela napuljska mafijaška grupa Kamora uticala na broj žrtava i obim razaranja tokom tadašnjeg zemljotresa.

Takođe su se bile pojavile optužbe da je kalabrijska mafija ili Nandrangeta bila umiješana u građevinske ugovore nakon zemljotresa u L'Akili 2009. godine. Lokalnom preduzetniku Stefanu Biasini sudi se zbog pomaganja mafiji da dobije ugovore za rekonstrukciju. Roberti je naglasio da su naučene lekcije iz nesreće 2009. godine, kada je nastradalo 308 ljudi, ali rizik još postoji.

Tu je i primjer iz prošle godine, kada su vlasti zaplijenile 1,6 milijardi evra od građevinskih kompanija na Siciliji, koje su bile povezane sa mafijom. Slična situacija je i sa obalnim putem A3 od Kalbrije do Napulja, čija je izgradnja počela prije 50 godina, ali ni do danas nije završena, zbog infiltracije mafije u projekat.

Italijanske vlasti otvorile su istragu o tome da li su građevinske kompanije ignorisale zakone o mjerama protiv zemljotresa kada su restaurisale javne zgrade, kao što je škola "Romolo Kapranika" u Amatričeu, koja je srušena do temelja prošle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana