Објављена тајна директива УН о Сирији

Објављена тајна директива УН о Сирији 02.09.2018 21:03 | Спутњик

Лист “Комерсант” објавио је текст тајне директиве УН у коме се говори да ће та организација бити спремна да помогне у обнови Сирије тек након политичке транзиције власти у земљи.

Интерни документ Уједињених нација од 17. октобра прошле године намијењен је свим структурама организације које раде у Сирији.

“Тек након примјене истинске и свеобухватне политичке транзиције, УН ће бити спремне да помогну у реконструкцији (Сирије)”, наводи се у тексту директиве.

У документу се такође истиче да УН неће учествовати у пројектима за обнову сиријске економије, већ да се ради само о хуманитарној помоћи ради спасавања живота и обезбјеђивања основних људских потреба.

“Мјере за развој или опоравак које превазилазе ове границе треба да се одражавају у другим механизмима”, наводи се у тексту. При томе би приоритети пружања помоћи требало да буду засновани на потребама становништва, а не владе.

Аутор овог документа, према подацима листа, био је бивши замјеник генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман. Он је прољетос отишао са ове функције.

О постојању тајне директиве која забрањује одјељењима Уједињених нација да учествују у обнови сиријске економије говорио је у августу министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Он је нагласио да су покушаји појединих земаља да манипулишу секретаријатом УН неприхватљиви и позвао западне партнере да одустану од намјера да међународне организације користе за сопствене интересе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица