Објављен снимак убиства дјечака од стране полиције у Кливленду

Агенције
Објављен снимак убиства дјечака од стране полиције у Кливленду

Кливленд - Полиција Кливленда објавила је данас видео-снимак на ком се види како су полицајци у недјељу 12-годишњег Тамира Рајса убили за пар секунди по доласку до рекреативног центра, притом га три пута упозоравајући да подигне руке увис.

Оно што је упечатљиво са снимка јесте брзина којом је пуцано, наводи Асошијетед прес.

Америчка новинска агенција јавила је да се на снимку види како се тамнопути дјечак игра репликом пиштоља, повремено разговара мобилним телефоном и на већем дијелу материјала изгледа као дијете које се досађује и "врзма" по парку дечјег игралишта током неуобичајено топлог новембарског поподнева.

АП наводи да је се на једном дијелу снимка види да је дјечак сједио за пикник-столом и у једном тренутку устао, док му је са десне стране пришао полицијски аутомобил, отворила се сувозачка врата одакле је полицајац пуцао у њега са удаљености мањој од три метра.

"Ен-Би-Си њус" извјестио је да нема тонског снимка али да је представник полиције Ед Томба саопштио да је полицајац три пута довикнуо да подигне руке увис.

Према писању медија, на реплици пиштоља није било наранџасте ознаке која указује да пиштољ није прави, а ни диспечер полицијској патроли није пренио ријечи дојављивача да је у питању највјероватније играчка.

Саопштен је идентитет полицајца који је убио Тамира и то је Тимоти Леман (Лоехманн), за ког се наводи да је 26-годишњи почетник који је почео да ради у кливлендској полицији у марту.

Други члан патроле био је 46-годишњи Френк Гармбек, који у том полицијском одељењу ради од 2008. године, наводи АП.

Обојица су на плаћеном одсуству док тужилац не одлучи да ли ће подизати оптужницу против њих.

Томба навео је да је снимак објављен на захтјев породице дјечака који је преминуо у Кливлендској болници.

У саопштењу породице истиче се уверење да је "ова ситуација могла да буде избјегнута".

Убиство дјечака у Охају догодило се усред протеста широм САД због одлуке Велике пороте да не покреће кривични поступак против бијелог полицајца који је убио ненаоружаног 18-годишњег младића Мајкла Брауна у Фергусону у држави Мисури, 9. августа ове године.

Франс прес извјештава да су улице у том предграђу Сент Луиса јутрос много мирније послије дводневних протеста и да је окупљених пар десетина.

У сриједу је неколико демонстраната упало у зграду градских власти Сент Луиса а око 200 окупљених, направили су импровизовано суђење полицајцу.

Агенције извјештавају да је гувернер Мисурија Џеј Никсон одбацио апеле на сазивању нове пороте, након што је прва одбацила покретање поступка против Дарена Вилсона који је пуцао у Брауна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана