Објављен нацрт декларације која би требало да буде усвојена у Берлину

RSE
Објављен нацрт декларације која би требало да буде усвојена у Берлину

БЕРЛИН - У Берлину је објављен нацрт декларације која би требало да буде усвојена на састанку шефова држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Њемачке, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније.

“Подсјећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успјешан договор између Грчке и Сјеверне Македоније око спора о имену као изванредан примјер успјешног рјешавања конфликата”, наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси “Радио Слободна Европа”.

Подвукли су важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу Србије и Косова. Сагласни су да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринијети регионалној стабилности.

“Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново укључе, конструктивно, у дијалог о нормализацији односа уз посредство ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума”, додаје се.

Учесници су подвукли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требали пратити напори у јачању повјерења. Пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили њихово опредјељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса. Повезаност, економија, слободна трговина, сарадња на безбједносним проблемима, мобилност младих и помирење основни су стубови процеса, наводи се. Поновили су своју подршку Регионалној канцеларији за сарадњу младих. Радују се идућем самиту у Пољској.

Учесници су се сложили и да ће унаприједити сарадњу како би спријечили радикализацју и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала као и јачање улоге цивилног друштва и независних медија. Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачању отпорности друштава прортив изазова данашњег времена, унутра и извана. Поново су потврдили своју посвећености стабилности региона, закључује се у нацрту.

(РСЕ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана