Obilježen dan jedinice koja je oborila nevidljivi avion

Agencije
Obilježen dan jedinice koja je oborila nevidljivi avion

Beograd - Vojna jedinica - 250. raketna brigada Vojske Srbije, poznata po obaranju američkog "nevidljivog" borbenog aviona "F-117" tokom NATO agresije na Srbiju, obilježila je danas svoj dan.

U okviru svečanosti položeni su vijenci na spomenik 28 pripadnika jedinice poginulih u NATO bombardovanju.

Komandant 250. raketne brigade, brigadni general Duško Žarković istakao je da je osnovni zadatak u narednom periodu da se borbena tehnika održi u ispravnom stanju, te dodao da dosadašnji rezultati pokazuju da brigada raspolaže sposobnostima i kapacitetima da obavlja postavljene zadatke i odgovori budućim izazovima, rizicima i prijetnjama.

Žarković je napomenuo da su pripadnici jedinice od 1962. godine, kada je formirana prva jedinica Protivvazduhoplovne odbrane tadašnje JNA, 250. raketnog puka, uvijek bili svjesni neophodnosti maksimalne obučenosti i uvježbanosti, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, obuka u približno ratnim uslovima došla je do izražaja 1999. godine, kada su svih 78 dana NATO agresije raketne jedinice vodile borbu protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Svečanosti u komandi 250. raketne brigade u kasarni na Banjici prisustvovao je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, članovi porodica poginulih pripadnika, kao i penzionisane starješine jedinice.

Pripadnici 3. diviziona ove brigade oborili su 27. marta 1999. godine američki avion "F-117", iznad sela Buđanovci, srušivši tako mit o njegovoj neoborivosti.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

"F-117" - "noćni soko" reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, a predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije, koja mu je omogućavala da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana