Obami dao Nobela, sad smijenjen

B92, Tanjug
Obami dao Nobela, sad smijenjen

Oslo - Tornbjorn Jagland, kontroverzni predsjednik Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za mir, smijenjen je sa te funkcije odlukom bez presedana.

Jagland, bivši norveški premijer, bio je na meti kritika kada je 2009. godine, kao tek izabrani predsjednik ovog tijela dodjelio Nobelovu nagradu za mir tada novoizabranom američkom predsjedniku Baraku Obami.

Ništa manje prašine nije podigla odluka Komiteta da se nagrada 2012. godine dodjeli EU, a javnost je reagovala i na nagrađivanje kineskog disidenta Lijua Sjaoboa (2010), kao i Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) u trenutku kada je u žiži javnosti bila navodna upotreba takvog naoružanja u ratu u Siriji.

Kako prenosi AFP, Jagland je vraćen u rang običnog člana komiteta, dok će funkciju predsjednika ubuduće obavljati njegova dosadašnja zamjenica Kasi Kulman Five.

"U skladu sa tradicijom, neću komentarisati ni izvještaje medija, ni ono o čemu se pričalo na sastanku. Imali smo širok konsenzus da je Jagland bio dobar predsjednik u proteklih šest godina", rekla je ona.

Drugih detalja, kao i razlog smjene Jaglanda za sada nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana