Обами дао Нобела, сад смијењен

Б92, Танјуг
Обами дао Нобела, сад смијењен

Осло - Торнбјорн Јагланд, контроверзни предсједник Комитета за додјелу Нобелове награде за мир, смијењен је са те функције одлуком без преседана.

Јагланд, бивши норвешки премијер, био је на мети критика када је 2009. године, као тек изабрани предсједник овог тијела додјелио Нобелову награду за мир тада новоизабраном америчком предсједнику Бараку Обами.

Ништа мање прашине није подигла одлука Комитета да се награда 2012. године додјели ЕУ, а јавност је реаговала и на награђивање кинеског дисидента Лијуа Сјаобоа (2010), као и Организацији за забрану хемијског наоружања (OPCW) у тренутку када је у жижи јавности била наводна употреба таквог наоружања у рату у Сирији.

Како преноси АФП, Јагланд је враћен у ранг обичног члана комитета, док ће функцију предсjедника убудуће обављати његова досадашња замjеница Каси Кулман Фиве.

"У складу са традицијом, нећу коментарисати ни извjештаје медија, ни оно о чему се причало на састанку. Имали смо широк консензус да је Јагланд био добар предсjедник у протеклих шест година", рекла је она.

Других детаља, као и разлог смjене Јагланда за сада нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана