Obama za hitan prekid vatre u Gazi

Tanjug
Obama za hitan prekid vatre u Gazi

Tel Aviv - Predsjednik SAD Barak Obama razgovarao telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, naglasivši potrebu za momentalnim prekidom vatre u Gazi.

Bijela kuća je navela u saopštenju da je Obama "jasno naglasio stratešku važnost uspostavljanja momentalnog, bezuslovnog humanitarnog prekida vatre, kojim se okončavaju neprijateljstva sada i koji vodi do permanetnog prestanka neprijateljstva, zasnovanog na dogovoru o prekidu vatre iz novembra 2012. godine".

Tim dogovorom je okončana osmodnevna izraelska ofanziva koja je tada vođena.

Obama je potvrdio pravo Izraela da se brani i ponovio zabrinutost svoje zemlje zbog palestinskih i izraelskih žrtava, prenose izraelski mediji saopštenje Bijele kuće.

Dvojica lidera su razgovorala nakon što je Hamas nastavio da ispaljuje rakete na Izrael, uprkos tvrdnjama da je prihvatio zahtjev UN za produženje prekida vatre na 24 sata.

Prethodno je Izrael obnovio svoju ofanzivu na pojas Gaze nakon pauze duže od jednog dana.

Obama je u pozivu istakao strogu osudu SAD raketne vatre Hamasa i napada kroz tunele na Izrael.

On je međutim izrazio zabrinutost zbog "pogoršanja humanitarne situacije u Gazi" i ponovio podršku egipatskoj inicijativi za prekid vatre.

Američki predsjednik je naglasio da "na kraju, svako trajno rješenje izraelsko palestinskog sukoba mora da osigura razoružanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze".

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze navelo da je juče izraelskom vatrom ubijeno 15 Palestinaca i da ih je 53 ranjeno, odnosno da je ukupan broj poginulih 1.034, a ranjenih 6.233.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana