Обама за хитан прекид ватре у Гази

Танјуг
Обама за хитан прекид ватре у Гази

Тел Авив - Предсједник САД Барак Обама разговарао телефоном с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, нагласивши потребу за моменталним прекидом ватре у Гази.

Бијела кућа је навела у саопштењу да је Обама "јасно нагласио стратешку важност успостављања моменталног, безусловног хуманитарног прекида ватре, којим се окончавају непријатељства сада и који води до перманетног престанка непријатељства, заснованог на договору о прекиду ватре из новембра 2012. године".

Тим договором је окончана осмодневна израелска офанзива која је тада вођена.

Обама је потврдио право Израела да се брани и поновио забринутост своје земље због палестинских и израелских жртава, преносе израелски медији саопштење Бијеле куће.

Двојица лидера су разговорала након што је Хамас наставио да испаљује ракете на Израел, упркос тврдњама да је прихватио захтјев УН за продужење прекида ватре на 24 сата.

Претходно је Израел обновио своју офанзиву на појас Газе након паузе дуже од једног дана.

Обама је у позиву истакао строгу осуду САД ракетне ватре Хамаса и напада кроз тунеле на Израел.

Он је међутим изразио забринутост због "погоршања хуманитарне ситуације у Гази" и поновио подршку египатској иницијативи за прекид ватре.

Амерички предсједник је нагласио да "на крају, свако трајно рјешење израелско палестинског сукоба мора да осигура разоружање терористичких група и демилитаризацију Газе".

У међувремену је Министарство здравља у појасу Газе навело да је јуче израелском ватром убијено 15 Палестинаца и да их је 53 рањено, односно да је укупан број погинулих 1.034, а рањених 6.233.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана