Обама поздравио историјски споразум с Авганистаном

Срна
Обама поздравио историјски споразум с Авганистаном

Вашингтон - Амерички предсједник Барак Обама поздравио је данас, како је рекао, историјско потписивање дуго одлаганог споразума с Авганистаном, који ће омогућити да у тој земљи остане око 10.000 америчких војника и послије краја 2014.

"Данас смо поставили историјски дан у америчко-авганистанском партнерству који ће помоћи унапређењу наших заједничких интереса и безбједности Авганистана на дужи рок", саопштио је Обама.

Билатерални споразум потписали су данас савјетник за националну безбједност Ханиф Атмар и амерички амбасадор Џејмс Канингем у предсједничкој палати, један дан након инаугурације новог предсједника Ашрафа Ганија. Потписивање је преносила локална телевизија.

Ганијев претходник Хамид Карзаји, дуго је одбијао да потпише споразум, подсјетила је британска агенција, додајући да су због тога били затегнути односи са САД.

"Овај споразум представља позив авганистанске владе да се ојачају односи које смо изградили у посљедњих 13 година", навео је Обама у саопштењу.

Он је истакао да ће тим споразумом америчком војном особљу бити омогућено да кроз законски оквир испуни два циља у наредној година, а то је да се обрачуна с остацима Ал-Каиде и да обучи, савјетује и помаже снагама безбједности Авганистана.

Безбједносни споразум, наставио је Обама, одражава наше залагање да се подржи нова влада јединства Авганистана.

"Радујемо се да ћемо убудуће радити с новом владу на јачању партнерства, авганистанске суверености, стабилности, јединства и добробити и да ће то помоћи да се порази Ал-Каида и њене екстремистичке филијале", рекао је Обама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана