Obama dočekao Trampa, Melanija iznenadila Mišel

Agencije
Obama dočekao Trampa, Melanija iznenadila Mišel

Vašington - Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp počeo je inauguracionu ceremoniju, očekuje se da položi zakletvu i time zvanično preuzme funkciju predsjednika.

"Sve počinje danas. Vidimo se na zakletvi. Pokret se nastavlja - rad počinje", napisao je ranije na Tviteru.

Tramp je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u Crkvi Svetog Jovana koja se nalazi preko puta Bijele kuće. Crkvu su napustili oko 15.30 po našem vremenu.

Tramp je u crkvi prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsjednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima, prenosi CNN.

Potom se u Bijeloj kući sastao sa dosadašnjim predsjednikom Barakom Obamom i odlazećom prvom damom Mišel Obamom, sa kojima je krenuo ka Kapitolu na ceremoniju zakletve.

Barak i Mišel Obama su Trampove dočekali na ulazu u Bijelu kuću, a Melanija Tramp je za Mišel donijela poklon. Novoizabrani i odlazeći predsjednik su se potom fotografisali sa svojim suprugama i ušli u Bijelu kuću.

"Kako je bilo u crkvi", pitao je Obama Trampa kada su se rukovali.

Porodice Tramp i Obama stigle su u zgradu Kapitola oko 17 časova. Tramp će se građanima obratiti u podne, odnosno oko 18 časova po našem vremenu

Sve što treba da znate o inauguraciji novog predsjednika SAD, ko je držao najduži govor, ko najkraći, kao i čiji govor se smatra za najbolji u istoriji i sve što je kroz istoriju SAD pratilo inauguracije.

Bivša kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton stigla je u Bijelu kuću na inauguraciju bez riječi, a analitičari CNN su naveli da se još nije oporavila od poraza. Osim toga, oglasio se i Kremlj iz kojeg su naveli da ruski predsjednik Vladimir Putin neće pratiti inauguraciju koja "dugo traje:"

U Bijelu kuću su ranije stigli novoizabrani potpredsjednik Majk Pens i njegova supruga, a njih su na ulazu dočekali odlazeći potpredsjednik Džo Bajden i njegova supruga.

Mediji su fotografisali odlazećeg predsjednika Baraka Obamu tokom nekoliko njegovih posljednjih trenutaka u Ovalnoj sobi Bijele kuće. Na izlasku, na pitanje novinarima koja mu je posljednja poruka građanima, rekao je: "Hvala vam".

Obama je Trampu u Ovalnoj sobi, prema tradiciji, ostavio pismo.

Odlazeći predsjednik SAD se na Tviteru oprostio od građana. Šta je napisao, pročitajte - OVDJE.

Tramp i Pens će oko 18:00 položiti zakletvu, a svečanosti će prisustvovati njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, kao i mnogobrojni građani.

Inače, Tramp je u četvrtak uveče na pitanje šta će uraditi ako na njegovoj inauguraciji bude kiše, rekao: "Ljudi će vidjeti da mi je ovo prava kosa".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće pratiti inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, saopštio je Kremlj.

"Ne vjerujem da Putin planira da da prati direktan prenos Trampove inauguracije, pošto ta ceremonija traje prilično dugo", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Osim toga, Baner sa natpisom "Gradimo mostove, a ne zidove" osvanuo je na londonskom Tauer Bridžu, kao dio protesta širom svijeta upućenih Donaldu Trampu, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana