Обама дочекао Трампа, Меланија изненадила Мишел

Агенције
Обама дочекао Трампа, Меланија изненадила Мишел

Вашингтон - Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп почео је инаугурациону церемонију, очекује се да положи заклетву и тиме званично преузме функцију предсједника.

"Све почиње данас. Видимо се на заклетви. Покрет се наставља - рад почиње", написао је раније на Твитеру.

Трамп је инаугурационе активности са супругом Меланијом почео у Цркви Светог Јована која се налази преко пута Бijеле куће. Цркву су напустили око 15.30 по нашем времену.

Трамп је у цркви присуствовао црквеној служби са својом породицом, потпредсједником САД Мајком Пенсом и његовом породицом, члановима Кабинета и пријатељима, преноси ЦНН.

Потом се у Бijелој кући састао са досадашњим предсједником Бараком Обамом и одлазећом првом дамом Мишел Обамом, са којима је кренуо ка Капитолу на церемонију заклетве.

Барак и Мишел Обама су Трампове дочекали на улазу у Бijелу кућу, а Меланија Трамп је за Мишел донijела поклон. Новоизабрани и одлазећи предсједник су се потом фотографисали са својим супругама и ушли у Бijелу кућу.

"Како је било у цркви", питао је Обама Трампа када су се руковали.

Породице Трамп и Обама стигле су у зграду Капитола око 17 часова. Трамп ће се грађанима обратити у подне, односно око 18 часова по нашем времену

Све што треба да знате о инаугурацији новог предсједника САД, ко је држао најдужи говор, ко најкраћи, као и чији говор се сматра за најбољи у историји и све што је кроз историју САД пратило инаугурације.

Бивша кандидаткиња Демократске партије Хилари Клинтон стигла је у Бijелу кућу на инаугурацију без ријечи, а аналитичари ЦНН су навели да се још није опоравила од пораза. Осим тога, огласио се и Кремљ из којег су навели да руски предсједник Владимир Путин неће пратити инаугурацију која "дуго траје:"

У Бијелу кућу су раније стигли новоизабрани потпредсједник Мајк Пенс и његова супруга, а њих су на улазу дочекали одлазећи потпредсједник Џо Бајден и његова супруга.

Медији су фотографисали одлазећег предсједника Барака Обаму током неколико његових посљедњих тренутака у Овалној соби Бијеле куће. На изласку, на питање новинарима која му је посљедња порука грађанима, рекао је: "Хвала вам".

Обама је Трампу у Овалној соби, према традицији, оставио писмо.

Одлазећи предсједник САД се на Твитеру опростио од грађана. Шта је написао, прочитајте - ОВДЈЕ.

Трамп и Пенс ће око 18:00 положити заклетву, а свечаности ће присуствовати њихове породице, породица Обама, чланови Конгреса и Врховног суда САД, као и многобројни грађани.

Иначе, Трамп је у четвртак увече на питање шта ће урадити ако на његовој инаугурацији буде кише, рекао: "Људи ће видјети да ми је ово права коса".

Предсједник Русије Владимир Путин неће пратити инаугурацију новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа, саопштио је Кремљ.

"Не вјерујем да Путин планира да да прати директан пренос Трампове инаугурације, пошто та церемонија траје прилично дуго", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Осим тога, Банер са натписом "Градимо мостове, а не зидове" освануо је на лондонском Тауер Бриџу, као дио протеста широм свијета упућених Доналду Трампу, пише Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана