Obama: Ništa ne može da opravda napad u Dalasu

Agencije
Obama: Ništa ne može da opravda napad u Dalasu

Vašington - Predsjednik SAD Barak Obama smatra da ništa ne može da opravda napad u Dalasu koji su izvršila dvojica naoružanih lica, nedaleko od centra u kojem se održavala izložba karikatura proroka Muhameda u organizaciji antiislamske grupacije, rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

“Predsjednik Obama navodi da ekstremisti pokušavaju da opravdavaju nasilja koje čine širom svijeta pod izgovorom da su protiv antiislamskog izražavanja koje smatraju uvredljivim”, rekao je portparol.

On je dodao da je Obama poručio da nijedan čin izražavanja, čak i ako je uvredljiv, ne opravdava akt nasilja, prenosi AP. 

Portparol Bijele kuće istakao je da je djelovanje policije bilo čin hrabrosti i spriječilo da bude još više žrtava i povrijeđenih. 

Američka inicijativa za odbranu slobode /AFDI/, koja je organizovala izložbu karikatura proroka Muhameda u Gerlandu, u blizini Dalasa, ponudila je nagradu u visini od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda. 

Pristalice AFDI navode da je svrha izložbe bila zaštita slobode govora u SAD, za koju kažu da je ugrožena usljed nasilnih prijetnji radikalnih grupa ljudima koji crtaju proroka Muhameda. 

Analitičari su incident odmah povezali sa sličnim napadima u Parizu i Kopenhagenu, gdje su mete bili satirični magazin “Šarli ebdo” i kafić u kojem je održavana diskusija o slobodi govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana