Обама: Нетанијаху да смањи гас

Танјуг
Обама: Нетанијаху да смањи гас

Тел Авив -- Барак Обама затражио од израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да паузира са гласним критикама привременог споразума с Ираном, пише Вашингтон пост.

Обама и Нетанијаху су разговарали у недјељу како би се отклонила Нетанијахуова забринутост након потписивања привременог споразума између Техерана и групе земаља П5 плус 1, коју чине САД, Русија, Велика Британија, Француска, Кина и Немачка.

Након више недјеља јавних осуда израелских званичника споразума о коме се преговарало, двојица лидера су се сагласила да се у САД пошаље израелска делегација, предвођена савјетником за националну безбједност Јосијем Коеном да дискутују о стратегији сталног споразума, што се сматра јасним окретањем на дипломатију иза сцене, наводе израелски медији.

"Можда је Сједињеним Државама и Израелу потребан споредни канал, ван бомбастичне кампање притиска", написао је новинар "Вашингтон поста" Дејвид Игнатијус.

Односи Израела и САД били су озбиљно пољуљани када је објављено да је постигнут споразум у Женеви. Нетанијаху га је оштро критиковао, оцијенивши да је "лош и опасан", а амерички државни секретар је узвратио да Нетанијаху гријеши.

Израел није једина земља у региону која тражи гаранције. Министар унутрашњих послова Ирана шеик Рашид бин Абдулах ал Калифа затражио је да земље поменуте групе "објасне лидерима и народима региона да споразум који је постигнут служи да се постигне регионална безбједносна стабилност", пренијела је израелска штампа извјештај Ројтерса.

На почетку редовног састанка министара унутрашњих послова земаља Залива у Бахреину он је рекао да арапске земље тог региона желе да буду сигурне да споразум неће бити на рачун безбједности ниједне чланице Савјета за сарадњу земаља Залива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана