Обама: Хилари би била одличан предсједник

Танјуг
Обама: Хилари би била одличан предсједник

Вашингтон - Амерички гласачи желе да осјете "мирис нових кола" у трци за Белу кућу 2016, тврди предсједник Барак Обама, а та нова кола, по њему, представља Хилари Клинтон.

Обама за Хилари истиче да би била одличан предсједник уколико буде одлучила да се кандидује.

У данашњем интервјуу за емисију "Ове недјеље", телевизије ABC, Обама је истакао да су гласачи заинтересовани за неког ко иза себе нема "толику километражу" као он и ко ће окретнути "нову страницу", преноси АП.

По Обамином мишљењу, више потенцијалних кандидата Демократске странке би могли да буду "сјајни предсjедници" САД, али је од њих по имену навео само Хилари Клинтон, за коју признаје да се не слаже са њим по свим питањима.

Клинтонова је један од моћних лидера Демократске странке, са богатом историјом у политици. Након што је била прва дама савезне државе Арканзас, током два предсjедничка мандата свог мужа Била Клинтона била је прва дама Америке, да би по истеку његовог мандата била изабрана за америчког сенатора, подсjећа АП.

Након што је Демократска странка 2008. номиновала Обаму а не њу за свог предсjедничког кандидата и пошто је он изабран, истакла се као државна секретарка САД током Обаминог првог предсjедничког мандата.

Међу демократама Клинтонова, како показују анкете јавног мњења, ужива највећи углед од свих потенцијалних предсjедничких кандидата, укључујућићи и садашњег америчког потпредсjедника Џозефа Бајдена, који не искључује могућност да трећи пут покуша да уђе у Бијелу кућу.

Према анкети јавног мњења АП-а из јула, осам од 10 демократа има позитивно мишљење о Хилари Клинтон, док повољно мишљење о њеном евентуалном противкандидату за номинацију, Бајдену, има 71 проценат демократа.

У предсједничкој трци 2016. могао би да се понови дуел између једног представника породице Клинтон и представника породице Буш. Кандидат Републиканске странке за предсједнички положај могао би да буде бивши гувернер Флориде Џеб Буш, чији су отац Џорџ Буш и брат Џорџ Буш били у своје вријеме предсједници САД - отац један, а брат два мандата, наводи АП.

Од 1988. године три од четири предсједника САД су носила презиме Буш или Клинтон.

Међу републиканцима Џеб Буш је, према поменутој анкети, најпопуларнији потенцијални кандидат за предсједничку номинацију и о њему позитивно мишљење има 56 одсто чланова те странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана