Нусрет Имамовић учествује у борбама за Триполи

avaz.ba
Нусрет Имамовић учествује у борбама за Триполи

Нусрет Имамовић, радикални вехабијски вођа из Маоче, који се налази на листи десет најтраженијих терориста свијета, налази се у Либији и учествује у борбама за Триполи.

Тотални рат

Либија је опет на рубу тоталног рата, више од седам година након свргавања Муамера Гадафија. Ову информацију о учешћу страних бораца у сукобима објавио је магазин „The Arab Weekly” у свом принтаном и дигиталном издању на енглеском језику 28. априла ове године. Информацију је потврдила и паравојна формација Либијске националне армије (ЛНА).

Овим је потврђено да је Имамовић с породицом побјегао крајем фебруара из Сирије и да се налази у Либији, у којој трају жестоки сукоби између снага Либијске националне армије, коју предводи одметнути генерал Халифа Хафтар и снага предсједника владе Фајиза ел-Сараџа, коју је признао УН.

Страни медији пишу, позивајући се на изјаве званичника Либијске национална армије, да се Имамовић придружио снагама Владе националног споразума (ГНА) и Сараџу.

Магазин „The Arab Weekly” пренио је изјаву портпарола ЛНА генералмајора Ахмеда Мисмарија, који тврди да се не само либијски екстремисти боре са снагама оданим Сараџу него да су ту били и страни борци. Мисмари тврди да је Нусрет Имамовић, терориста из БиХ који се борио у Сирији с бившим Нусра фронтом, стигао у Триполи и да је ЛНА заробила и неке турске борце.

Стотине војника

Према неким подацима, Имамовић се придружио најприје паравојним снагама из Мисрате, који су одани Сараџу и боре се против трупа генерала Хафтара. До сада је у борбама за Триполи погинуло на стотине војника и цивила.

Разлог за нови крвави сукоб, како наводе страни медији, јесте жеља Хафтара да заузме Триполи како би “протресао земљу под стопама неправедне дружине”. С друге стране, Сараџова влада Хафтара назива „војним диктатором”.

Кога је одвео у Сирију 

Имамовић је отишао у Сирију још 2013. и одвео своју породицу. Он се придружио терористичкој организацији Нусра фронт. Након што је три године провео у сиријском граду Азазу, који су руске снаге у потпуности уништиле у ваздушним нападима, Имамовићу се изгубио сваки траг, а откривено је почетком фебруара да је побјегао у Либију. С тим су упознате и бх. безбједносне агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана