Нуклеарни фудбал увијек уз Трампа

Агенције
Нуклеарни фудбал увијек уз Трампа

Вашингтон - Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп, почев од 20. јануара, биће праћен и војним помоћницима који са собом носе "нуклеарни фудбал", односно торбу која је неопходна за активирање нуклеарног напада.

Било да се налази у Бијелој кући или на прекоокеанском путовању, неће бити далеко од помоћника и његове торбе.

Трамп, као и сви његови претходници, могао би да има мање од 15 минута у случају опасности да га упуте војни званичници и донесе одлуку о нуклеарном нападу.

- Трамп ће морати да се прилагоди могућности да може водити нуклеарни рат. Може да искористи једно оружје или хиљаде њих, и нико не може да га заустави - навео је Џозеф Сириншон из антинуклеарне организације Плаушер Фонд.

Противно популарној митологији, торба коју многи називају "нуклеарним фудбалом" не садржи никакво дугме, али посједује опрему и документа које би Трамп могао да искористи у случају да донесе одлуку о нападу.

"Председничка хитна торба", како су је прије називали, садржи четири ствари, преноси Си-Ен-Ен.

У њој су црна књига у којој су побројане опције за напад, картица са кодовима којом предсједник потврђује свој идентитет, листа бункера у које би предсједник могао да буде смјештен и упутство са системом комуницирања у случају напада.

У јануару наредне године, торба ће припасти Трампу.

- Како можете да му вјерујете са нуклеарним кодовима. Једноставно не можете - рекао је одлазећи предсједник Барак Обама раније на митингу у Сјеверној Каролини.

Бивши официр за лансирање нуклеарних ракета Брус Блер који је подржавао демократски кандидаткињу Хилари Клинтон рекао је да је веома забринут због Трампове истрајности.

- Доказивао се изнова и изнова да је жустрог темперамента, склон да напада. Ако дође до нуклеарне кризе Трампова насилна личност доводи до мање вјероватноће да ће донијети праву одлуку - рекао је он.

Предсједникова наређења могу бити заустављена једино побуном, сматра Кингстон Риф из Асоцијације за контролу оружја.

Трампов транзициони тим није се оглашавао поводом Трампове будуће нуклеарне политике, али његова реторика у току кампање подгријала је страх о националној безбједности.

- Неко из Исламске државе нас нападне и ви не бисте одговорили нуклеарним нападом? - упитао је Трамп у марту у емисији Криса Метјуса на телевизији МСНБЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана