Novo zaoštravanje: Kineski bombarderi bocnuli Pentagon

 Novo zaoštravanje: Kineski bombarderi bocnuli Pentagon 20.05.2018 13:19 | Agencije

Pentagon je kritkovao "nastavak militarizacije" kineskih položaja na ostrvima u spornom dijelu Južnog kineskog mora.

U Južno kinesko more je kinesko ratno vazduhoplovstvo prvi put dovelo bombardere dugog dometa, čime u njihov domet postavlja cijelu jugoistočnu Aziju.

List Čajna dejli javio je ranije da je kinesko ratno vazduhoplovstvo sprovelo obuku uzlijetanja i slijetanja s bombarderima H-6k u Južnom kineskom moru.

Kina ima više sporova sa svojim manjim susjedima oko ostrva, koralnih grebena i laguna u tim vodama važnim za globalnu trgovinu, bogatim ribom i potencijalnim naftnim i gasnim rezervama.

Kinesko ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da je vježba sprovedena na ostrvskom grebenu ali nije navela gdje ili kada, dodajući samo da je ona obavljena nedavno u oblasti južnog mora. U vježbu je uključeno nekoliko aviona H-6K koji su poletjeli iz vazdušne baze i pravili simulirane napade na morske ciljeve prije sletanja, navelo je ministarstvo.

SAD koje nemaju nikakve teritorijalne preteznije, ali insistiraju na slobodi plovidbe i mirnom rješenju sporova bez prisile ili prijetnje silom kritikovale su taj kineski potez, prenosi agencija AP.

Portparol Pentagona mornarički pukovnik Kristofer Logan u imejl poruci za agenciju AP rekao je da SAD ostaju posvećene "otvorenom i slobodnom indijsko-pacifičkom regionu".

"Vidjeli smo te iste izvještaje i nastavljena kineska militarizacija u spornim dijelovima Južnog kineskog mora samo služi povećanju tenzija i destabilizaciji regiona", rekao je on.

Azijska inicijativa za pomorsku transparetnnost, grupa sa sjedištem u Vašingtonu, ustanovila je da je vježba sprovedena na ostrvu Vudi, najvećoj kineskoj bazi na Parcelskim osrtrvima na koja prava takođe polažu Vijetnam i Tajvan.

Sa borbenim radijusom od gotovo 1.900 nautičkih milja (3.520 kilometara) bombarder H-6K mogao bi da sa ostrva Vudi ima cijelu jugoistočnu Aziju u svom dometu, navela je ta organizacija.

Južnije odatle u grupi ostrva Spratli Kina je izgradila sedam vještačkih ostrva i opremila ih pistama, hangarima radarima i raketnim stanicama, čime je dalje ojačala svoje teritorijalne pretenzije u tom vodenom toku.

SAD i druge zemlje optužuju Peking da militarizuje tu oblast da bi Kina ojačala poziciju u sporu oko tih ostrva. Vašington je rekao da se time krši obećanje predsjednika Si Đinpinga bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami da neće militarizovati tu oblast. Kina kaže da ima legitimno pravo da jača odbranu na tim ostrvima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica