Ново заоштравање: Кинески бомбардери боцнули Пентагон

Агенције
Ново заоштравање: Кинески бомбардери боцнули Пентагон

Пентагон је критковао "наставак милитаризације" кинеских положаја на острвима у спорном дијелу Јужног кинеског мора.

У Јужно кинеско море је кинеско ратно ваздухопловство први пут довело бомбардере дугог домета, чиме у њихов домет поставља цијелу југоисточну Азију.

Лист Чајна дејли јавио је раније да је кинеско ратно ваздухопловство спровело обуку узлијетања и слијетања с бомбардерима Х-6к у Јужном кинеском мору.

Кина има више спорова са својим мањим сусједима око острва, коралних гребена и лагуна у тим водама важним за глобалну трговину, богатим рибом и потенцијалним нафтним и гасним резервама.

Кинеско министарство одбране је у петак саопштило да је вјежба спроведена на острвском гребену али није навела гдје или када, додајући само да је она обављена недавно у области јужног мора. У вјежбу је укључено неколико авиона Х-6К који су полетјели из ваздушне базе и правили симулиране нападе на морске циљеве прије слетања, навело је министарство.

САД које немају никакве територијалне претезније, али инсистирају на слободи пловидбе и мирном рјешењу спорова без присиле или пријетње силом критиковале су тај кинески потез, преноси агенција АП.

Портпарол Пентагона морнарички пуковник Кристофер Логан у имејл поруци за агенцију АП рекао је да САД остају посвећене "отвореном и слободном индијско-пацифичком региону".

"Видјели смо те исте извјештаје и настављена кинеска милитаризација у спорним дијеловима Јужног кинеског мора само служи повећању тензија и дестабилизацији региона", рекао је он.

Азијска иницијатива за поморску транспаретнност, група са сједиштем у Вашингтону, установила је да је вјежба спроведена на острву Вуди, највећој кинеској бази на Парцелским осртрвима на која права такође полажу Вијетнам и Тајван.

Са борбеним радијусом од готово 1.900 наутичких миља (3.520 километара) бомбардер Х-6К могао би да са острва Вуди има цијелу југоисточну Азију у свом домету, навела је та организација.

Јужније одатле у групи острва Спратли Кина је изградила седам вјештачких острва и опремила их пистама, хангарима радарима и ракетним станицама, чиме је даље ојачала своје територијалне претензије у том воденом току.

САД и друге земље оптужују Пекинг да милитаризује ту област да би Кина ојачала позицију у спору око тих острва. Вашингтон је рекао да се тиме крши обећање предсједника Си Ђинпинга бившем америчком предсједнику Бараку Обами да неће милитаризовати ту област. Кина каже да има легитимно право да јача одбрану на тим острвима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана