Нови земљотрес, преко 2.000 мртвих

Танјуг
Нови земљотрес, преко 2.000 мртвих

Катманду - Земљотрес јачине 6,7 степени по Рихтеру погодио је Катманду дан након разорног потреса у коме је, према досадашњим подацима, погинуло више од 2.000 људи.

Овај накнадни снажан потрес осјетио се у цијелом Непалу, гдје су људи у паници истрчали на улице, као и у Индији, гдје су се у Њу Делхију затресле зграде, пренијеле су агенције.

У кампу у подножју Монт Евереста, накнадни потрес изазвао је три нове лавине, написао је на Твитеру један румунски планинар.

Укупан биланс жртава у земљотресу у Непалу, према досадашњим подацима, попео се на 1.953, уз велики број повређених, док је у Индији погинуло 53 људи.

Кинески државни медији наводе да је 17 људи погинуло у области Тибета.

Ноћас је у Катмандуу забиљежено више мањих потреса, а велики број становника главног града Непала ноћ је провео на улици или у шаторима.

“Нисмо спавали цијелу ноћ. Као да спавамо? Тло се тресло без престанка. Остаје нам само да се молимо да ово престане и да можемо да се вратимо кућама”, рекла је агенцији Франс прес становница Катмандуа Нина Шреста.

У вријеме земљотреса у Непалу се задесило више хиљада страних туриста. Само из Кине било их је преко 600 које ће данас кинески авиони пребацити у домовину.

Многе стране земље понудиле су материјалну помоћ и послале спасилачке екипе да помогну непалским властима у спашавању повређених.

Болнице у главном граду крцате су повређнима, стотине зграда сравњено је са земљом, а многи путеви у Катмандуу за пресјечени.

“Најновији биланс жртава је 1.953 мртвих и 4.718 повређених”, рекао је агенцији Франс прес портпарол министарства унутрашњих послова Лаксми Прасад Дакал.

На Монт Евересту, гдје је земљотрес изазвао лавину, страдало је 14 људи, али се страхује да тај број није дефинитван, рекао је један непалски званичник.

На највишу планину на свијету јутрос је слетело шест хеликоптера, како би спасили повређене у лавини, јавио је извјештач Франс преса.

Земљотрес који је јуче погодио Непал, био је јачине 7,9 степени по Рихтеровој скали и забиљежен је 81 километар северозападно од Катмандуа.

Осим жртава у Непалу, у Индији је од земљотреса страдало 34, у Тибету 12 и по двије особе у Бангладешу и на Тибету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана