Нови сукоби у Њемачкој, има повређених

Агенције
Нови сукоби у Њемачкој, има повређених

Кемниц - Девет особа је повређено на супарничким протестима у њемачком граду Кемницу у којима је учествовало више од 8.000 људи.

Протест је одржан у организацији противимигрантске крајње деснице с једне стране и љевичарских покрета с друге стране.

Тај град у Саксонији је више од недјељу дана центар мобилизације њемачке екстремне деснице против странаца, послије убиства једног Нијемца за које су осумњичена двојица миграната.

Сами скупови организовани синоћ прошли су без инцидента уз јако присуство полиције да би се спречило супротстављање присталица двије стране.

Међутим, окршаји су избили када су се разилазили демонстранти, а најупорнији с двије стране покушали да се приближе једни другима.

Бројне полицијске снаге раздвајале су синоћ око 4.500 окупљених десничара од контраскупа на којем је око 4.000 људи демонстрирало против негативног става према странцима.

Полиција је навела у саопштењу издатом касно синоћ да је девет људи повређено када је интервенисала да избјегне директне сукобе.

Екипа јавне локалне телевизије МДР жалила се да је нападнута током снимања.

Један члан екипе је повређен а опрема му је поломљена.

Такође на маргини протеста у кварту на периферији 20-годишњег Авганитанца је претукла група од четири мушкарца прикривених лица. Полиција је навела да је Авганистанац лакше повређен.

Полиција је послије прекорачења времена за одржавање протеста затражила од организатора да заврше марш због безбједносних разлога, на шта су десничари реаговали негодовоњем, праћеним звиждањем.

Лидери парламентарне Алтернативе за Немачку (АфД) и антиимиграционог покрета Пегида предводили су десничарске протесте, тзв. “марш жалости” градским улицама у црној одјећи, носећи бијеле руже, наводи Асошиејтед прес.

Истовремено на позив више љевичарских удружења и политичких странака око 4.000 људи протестовало је под мотом “Рађе срце него мржња”.

Влада, преко министра спољних послова Хајка Маса је подржала тај љевичарски скуп, па ће у понедјељак бити организован рок концерт против ксенофобије под слоганом “Нас има више”.

“Њемачка је изазвала незамисливе патње у Европи. Ако поново људи данас ходају улицама упућујући нацистички поздрав наша прошла историја нас приморава да одлучно бранимо демократију”, написао је Мас на Твитеру.

Прије недјељу дана око 800 присталица екстремне деснице је кренуло у лов на странце у Кемницу послије убиства Нијемца.

Дан послије тога више људи је повређено у сукобимја између 2.000 демонстраната крајне деснице и око хиљаду контрадемонстраната блиских крајњој љевици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана