Novi savez za odbranu od Rusije?

Tanjug
Novi savez za odbranu od Rusije?

Ministri odbrane Estonije, Letonije i Litvanije izjavili su da razmišljaju o zajedničkom sistemu protivvazdusne odbrane zbog aktivnosti Rusije u tom regionu.

Ministri triju baltičkih zemalja, koje su članice NATO-a, sastali su se u gradu Panevezisu na sjeveru Litvanije, a sastanku se pridružio i njihov ukrajinski kolega, u trenutku kada su njihovi odnosi sa Rusijom na najnižem nivou u postsovjetskom periodu zbog ukrajinske krize, prenosi AFP.

"Planiramo da razmotrimo mogućnost razvoja sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa kako bismo ojačali naše odbrambene kapacitete", rekao je novinarima litvanski ministar odbrane Juozas Olekas, dodavši da baltičke zemlje na jaču saradnju navode spoljne pretnje.

Baltički trio je pod jakom uzbunom otkako je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji prošle godine, navodi francuska agencija.

"Situacija je i dalje komplikovana i apsolutno nepredvidiva... Smatramo da postoji velika opasnost od dalje eskalacije situacije", upozorio je ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak.

Baltičke zemlje saopštile su ranije ovog mjeseca da će formalno zatražiti od NATO-a da rasporedi nekoliko hiljada stalnih vojnika u njihovom regionu u cilju zastrašivanja Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana