Нови руски ваздушни удари упркос Трамповом упозорењу

Tanjug
Нови руски ваздушни удари упркос Трамповом упозорењу

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да су руски војни авиони наставили са ваздушним ударима на побуњеничку покрајину Идлиб.

Напади су настављени након затишја које је трајало 22 дана.

"Русија подржава сиријског предсjедника Башара ел Асада, чија је војска изводила ваздушне и артиљеријске ударе током тог периода", наводи се у саопштењу Опсерваторије, пренио је Ројтерс.

Предсједник САД Доналд Трамп поручио је претходно сиријском предсједнику Асаду да не напада покрајину Идлиб, а Русију и Иран упозорио да би њихово учешће у "овој потенцијалној људској трагедији" било "тешка хуманитарна грешка".

"Предсједник Сирије Башар ел Асад не смије да изврши безобзирни напад на покрајину Идлиб. Руси и Иранци би начинили тешку хуманитарну грешку учествовањем у овој потенцијалној људској трагедији. Стотине хиљада људи би могли да буду убијени. Не дозволите да се ово деси!", навео је Трамп на Твитеру.

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је јуче да екстремисти морају да буду "почишћени" из Идлиба, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио да сиријска влада има сва права да "избрише" екстремисте у тој покрајини на сјеверу Сирије, пренио је Ројтерс.

Иранска агенција Фарс објавила је да је Зариф на почетку посјете Дамаску казао да "цијелокупна сиријска територија мора да буде очувана".

"И преостали терористи у Идлибу морају да буду почишћени и регион треба да буде враћен под контролу сиријског народа", рекао је Зариф.

Ројтерс подсјећа да су иранске снаге подржале сиријског предсједника Башара ел Асада у грађанском рату који траје у тој земљи.

Руске агенције РИА Новости и Интерфакс објавиле су да је Лавров у говору који је одржао пред студентима у Москви изнео тврдњу да "ситуација у сиријској побуњеничкој покрајини Идлиб не може да се толерише у недоглед".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана