Нови рок Анкари за обнову односа са Бриселом

Срна
Нови рок Анкари за обнову односа са Бриселом

Анкара - ЕУ је Турској дала нови временски рок од 12 мјесеци за обнову односа, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је током повратка са самита НАТО у Бриселу новинарима рекао да су се током састанка Анкара и ЕУ сагласили да ће дати нови замах односима те да ће шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу са колегама из Уније радити на временском року.

Односи Турске са ЕУ, посебно са Њемачком, погоршани су након низа дипломатских спорова.

Ердоган је истакао да је питање безвизног режима изнио током састанака са званичницима ЕУ.

Турска се почетком 2016. годне сагласила да ће помоћи у смањењу прилива миграната у Европу а заузврат би добила безвизни режим и три милијарде евра финансијске помоћи. Међутим, Брисел жели да Анкара прво промјени своје законе за борбу против тероризма.

Анкара је почетком овог мјесеца спријечила посјету посланика њемачког Бундестага војницима стационираним у ваздушној бази "Инџирлик" због чега је Берлин изнио могућност пресељења снага. Око 250 њемачких војника стационирано је у "Инџирлику".

Ердоган је током састанка у Бриселу њемачком канцелару Ангели Меркел рекао да ће посланицима бити дозвољено да посјете "Инџирлик" уколико Министарство спољних послова Анкари достави листу имена чланова делегације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана