Novi potres u Evropskoj uniji zbog Venecuele

Agencije
Novi potres u Evropskoj uniji zbog Venecuele

Šef Evropske narodne partije i kandidat za predsjednika EK Manfred Veber negodovao je zbog podrške grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Nikolasu Maduru.

Veber je tokom sastanka sa liderom najveće opozicione grčke stranke Nove demokratije Kiriakisom Micotakisem izjavio da grčki premijer blokira zajedničku evropsku spoljnu politiku.

„Grčka vlada na čelu sa Ciprasom mora da odgovori na pitanje zašto blokira inicijative na evropskom nivou za podršku snaga u Venecueli koji se bore za demokratsku Venecuelu. Na ovo pitanje Cipras mora da odgovori", istakao je Veber.i naveo da zbog ovakvih slučajeva EU mora da promeni mehanizam donošenja odluke u spoljnim poslovima - da uspostavi proces donošenja odluke većinom, a ne jednoglasno kakava je sada praksa.

„To vodi do situacije u kojoj više nećemo biti u rukama vlada, kao u Grčkoj, koje očito imaju više kontakata sa Vladimirom Putinom i Madurom, nego sa slobodnim svijetom demokraskih zemalja", kazao je Veber, a prenose grčki mediji.

Istovremeno juće je i bugarski predsjednik Rumen Radev poručio bugarskoj vladi da se ne meša u političku krizu u Venecueli i da ne podržava stav određenih zemalja članica EU o priznanju samoproglašenog Huana Gvaidoa za predsjednika ove latinoameričke države jer, kako on navodi, takve odluke ne vode u smjeru mirnog riješavanja tenzija.

Evropska unija bila je na korak do usvajanje zajedničkog stava i priznanja Huana Gvaida za predsjednika Venecuele, međutim Italija je uložila veto na takvu odluku.

Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebalo da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsjednički izbori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana