Novi papa poslao upozorenje katolicima

Novi papa poslao upozorenje katolicima 14.03.2013 19:35 | Agencije

Vatikan - Papa Franjo upozorio je večeras vjernike na svojoj prvoj misi da će Katolička crkva postati “sažaljiva nevladina organizacija” bez duhovne obnove.

- Ako se ne ispovijedimo Hristu, šta će onda od nas biti? Postaćemo samo jedna sažaljiva nevladina organizacija. Bili bismo kao djeca koja grade kule od pijeska, a onda se sve srušI - rekao je novi poglavar Katoličke crkve u Sikstinskoj kapeli.

Komentatori ocjenjuju da novi papa nije gubio vrijeme da svoju novu funkciju obilježi ličnim pečatom.

Činjenica da će se papa Franjo sastati sa predstavnicima medija na specijalnoj audijenciji već u subotu, 16. marta, sugeriše da molitve možda nisu dovoljne za rješavanje delikatne situacije u kojoj se nalazi Katolička crkva, prenio je Bi-Bi-Si.

Jedna od prvih osoba koja je jutros pozvana na sastanak sa papom bio je Federiko Lombardi, šef vatikanskog radija i vatikanske službe za odnose sa medijima.

Radijom već godinama upravljaju jezuiti, a novi papa je član ovog vjerskog reda.

U vrijeme Benediktovog pontifikata, Lombardi nije imao pristup papi, nego je primao naređenja od vatikanskog državnog sekretarijata, ali to se promijenilo preko noći.

Analitičari smatraju da je papa Franjo konzervativan u pogledu crkvene doktrine, ali da bi mogao da bude potencijalni reformator vatikanske birokratije.

Novi poglavar Katoličke crkve jutros je odbio da koristi specijalni automobil rezervisan za papu i u Vatikan je došao autobusom sa ostalim kardinalima, bez posebne pratnje.

On je prethodno spakovao stvari u crkvenom konaku u kojem je boravio tokom konklave u centru Rima i lično platio račun za svoju sobu da bi dao dobar primjer, izjavio je Lombardi.

Papa Franjo sutra će se sastati sa svim kardinalima, uključujući one koji zbog toga što su stariji od 80 godina nisu mogli da učestvuju u konklavi.

Lombardi je rekao da će Franjo uskoro posjetiti svog prethodnika Benedikta u njegovoj rezidenciji Kastel Gandolfo.

Papa odbio zlatni krst: Nosite ga vi, meni je dobar i moj željezni

Odmah po izboru za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, papa Franjo je pokazao svoju skromnost i odlučnost. Naime, nakon što je po proglašenju odveden u Sobu suza, u kojoj je trebao obući bijelu papinsku odjeću i staviti zlatni krst oko vrata, Horhe Mario Bergoljo je odbio to učiniti.

Nakon što mu je voditelj liturgijskih slavlja Guido Marini u Sobi suza pomogao da se obuče, pokušao mu je staviti crveni plašt od baršuna i zlatni krst.

No, papa Franjo je to odlučno odbio i zamalo se posvađao sa Marinijem. "Taj vi sebi stavite. Ja ću zadržati svoj željezni koji imam otkako sam postao biskup", kazao je, a piše talijanski Sole24.

Promjene u njegovom ponašanju nije bilo ni jutros. Novoizabrani papa je nakon mise otišao u hotel za kler, u kojem su kardinali boravili od početka konklava, gdje je namjeravao uzeti svoje stvari.

"Kako bi pokazao dobar primjer, papa je platio račun za smještaj", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Papa je protestovao i kada je dobio pratnju za odlazak na jutarnju misu u baziliku Santa Maria Madžiore.

"Meni ne trebaju tjelohranitelji. Nisam ugrožen", kazao je, no njegova negodovanja su bila uzaludna jer nije zapamćeno da jedan papa slobodno hoda ulicama Rima.

Komarica: Probuđene su nove nade, papa oduševio Rimljane

Izbor argentinskog kardinala Horhe Mario Bergoljo za novog papu predstavlja „jedan novi vjetar", ocijenio je banjalučki biskup monsinjor Franjo Komarica. Probuđene su nove nade – rekao je banjalučki biskup u telefonskoj izjavi iz Rima, gdje je pratio izbor novog pape, te naglasio da je naročito vrlo radostan što je tako brzo izabran novi poglavar Katoličke crkve.

- On predstavlja jedno određeno iznenađenje, naročito za novinare, ali ne za sve one koji su ga poznavali, a pogotovo ne za vjernike, koji su se molili da dođe papa koji će u ova savremena vremena moći i Crkvi i cijelom svijetu služiti u ime Katoličke crkve – kazao je biskup banjalučki.

Prve reakcije i dojmovi vjernika su, kako je prenio biskup, da je Papa nastupio vrlo ponizno, skromno i otvoreno te da se odmah približio „običnom" narodu.

- Oduševio je ovdje i Rimljane, ali i svojom jednostavnošću i mnoge druge koji su pratili izbor pape – kazao je biskup Komarica.

Od novog poglavara Katoličke crkve očekuju, kazao je, da pruži ono što treba unutar crkvenih redova u sadašnjoj situaciji te pokaže stav Crkve u vezi s globalnim problemima, posebno kada je u pitanju promovisanje i zaštita ljudskih prava i dostojanstva čovjeka, zauzimanje za obespravljenje i za siromašne, jer dolazi kao predstavnik Južne Amerike, gdje je siromaštvo i obespravljenost na daleko višem nivou nego što je to slučaj u evropskim zemljama.

-Zahvaljujemo Bogu svi zajedno na ovome – kazao je biskup banjalučki i najavio je da će se u svim župama Banjalučke biskupije održati i mise zahvalice nakon izbora pape.

Kazao je i da je Papa juče u obraćanju vjernicima na prepunom Trgu svetog Petra molio za blagoslov, prije nego što on blagoslovi vjernike.

-To je Crkva. Snaga Duha božijeg u crkvi i to će sigurno uroditi i mnogim plodovima. Neka Bog pomogne da koristimo darove Duha božijeg koje imamo svaki na svom mjestu, da učinimo što više dobra u našoj životnoj sredini – zaključio je banjalučki biskup Franko Komarica.

Novi papa dobar i za Rusiju

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franjo "ima dobar odnos prema Rusiji".

On je naveo i da novog papu karakteriše "skromnost", prenosi Itar-Tas.

Po njegovim riječima, bivši arhiepiskop Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo svake je godine prisustvovao Božićnoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi u argentinskoj prestonici i održavao tjesne i prijateljske odnose s pravoslavnim duhovnicima u Argentini. Novom papi stigla čestitika i od Vladimira Putina.

"Uvijek ga je krasila jednostavnost i skromnost u komunikaciji sa ljudima. U Buenos Ajresu je više volio da koristi javni prevoz, autobus ili metro. Kada su mu predlagali da se prebaci taksijem, on je ljubazno odbijao, govoreći da će sam", naveo je episkop Joan.

Po njegovim riječima, u decembru prošle godine bila je održana izložba ruskih pravoslavnih ikona, zahvaljujući budućem papi.

Naveo je da ruski organizatori nikako nisu mogli da nađu izložbenu salu, jer su sve bile zauzete godinu da unaprijed i da su pomoć zatražili od arhiepiskopa Buenos Ajresa Horhea Marija Bergolja.

"Zahvaljujući njegovoj ličnoj naredbi, za više od 80 ikona savremenih ruskih majstora dodjeljena je sala za izložbe prestižnog Katoličkog univerziteta Argentine. Izložba koja je bila u toku bila je privremeno sklonjena", naveo je episkop Joan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je papi Franji izbor na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve i izrazio uvjerenje da će biti konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana.

"Ubjeđen sam da će se konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana i dalje uspješno razvijati na osnovu hrišćanskih vrijednosti koje nas objedinjuju", piše u Putinovoj čestitki.

Putin je poželeo papi Franji plodotvoran rad na jačanju mira i na unapređenju međucivilizacijskog i međuvjerskog dijaloga.

Kardinal Puljić: Papa me odmah prepoznao i rekao Ti dolaziš iz Crkve mučenika

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je danas kako mu je, pozdravljajući ga, novoizabrani papa Franjo sinoć u Sikstinskoj kapeli rekao da dolazi iz trpeće Crkve, pokazujući time kako ima razumijevanja za ovdašnju situaciju.

Čim sam mu prišao pozdravio me tim riječima, bez ikakvog mog predstavljanja znao je odakle dolazim, a iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao iz "Crkve mučenika, trpeće Crkve" odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju, rekao je kardinal Puljić u razgovoru za Hrvatski katolički radio, opisujući susret s Papom kada su mu kardinali lično obećavali poslušnost.

"Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička Crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora", ustvrdio je Puljić.

Smatra znakovitim što papa dolazi izvan Evrope, s kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika, što je uzeo ime Franjo i prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce, i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo i za cijeli svijet. Papa koji vodi Crkvu Katoličku, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet, komentirao je Puljić.

Govoreći o spontanosti i poniznosti u prvom Papinom obraćanju 'gradu i svijetu', kardinal Puljić je izrazio uvjerenje da je on, kao čovjek koji je proživio siromaštvo sa svojim narodom i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen u duhu da ima srce za čovjeka, a ne da bude ukalupljen.

"Odmah se vidjelo da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka", dodao je.

Rekao je i da je novom papi zaželio snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti u ovom vremenima vodeći Crkvu "jer ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti".

Puljić smatra da je izborom imena Franjo, Papa želio uputiti posebnu poruku franjevačkom redu, ali i cijeloj Katoličkoj Crkvi te "u jednostavnosti naviještati i svjedočiti evanđelje". To je zapravo i smisao njegova nastupa u kojem je pokazao da upravo takav želi biti", ustvrdio je.

Komentirao je i intenzivnu molitvenu potporu cijele Crkve koja je pratila kardinale u izboru 266. pape. "Od najmanjeg čovjeka pa do najviših crkvenih struktura, svi bili uključeni u tu molitvu. I mislim da sam ovaj put u konklavama osjetio veću molitvenu povezanost, nego u onima 2005., posebno kroz poruke i e-mailove koje sam dobio prije ulaska u konklave, tako da sam prema tome mogao zaključiti koliko su ljudi senzibilizirani za molitvu, da istinski Duh Sveti djeluje. I to što su molili to su i izmolili", rekao je.

Govoreći o tome koliko profil pape Franje odgovara onome što je o njemu uoči izbora rekao dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano na misi "pro eligendo Pontifice", rekao je da i jest bit jednoga pape da sam ispovijedi vjeru i da sam utvrdi braću u vjeri.

Izrazio je uvjerenje da će ovaj Papa biti dovoljno hrabar da uz snagu vjere nadiđe sve izazove koji su, napomenuo je, veliki i ne baš bezazleni, no "snaga vjere može nadići sve te izazove i Crkva će pobijediti svjedočeći i ostajući vjerna Bogu".

Ustoličenje Franje Prvog 19. marta

 Novoizabrani papa Franjo Prvi biće ustoličen u utorak, 19. marta, saopštio je sinoć portparol Vatikana Federiko Lombardi, prenose agencije.

Svečana misa počeće u bazilici Svetog Petra u 9:30 časova, saopšteno je iz Vatikana.

Ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata.

Prilikom ustoličenja, papa dobija “ribarov prsten” i palijum, dok je ukinuta nekadašnja praksa da mu se na glavu stavlja kruna, tiara.

Novi papa je nakon što je izabran telefonom razgovarao sa prethodnikom papom Benediktom Šesnaestim i poručio da namjerava da se sa njim sastane uskoro.

Termin sastanka još nije utvrđen.

Papa odabrao ime Franjo bez rimskog numerala

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi poglavar Rimokatoličke crkve, odabrao je ime Franjo bez rimskog numerala.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je, u nastojanju da razjasni zabune oko imena nastale poslije imenovanja novog pape, rekao da je kardinal Žan-Luj Toran objavio da je novi papa Franjo.

- Postaće Franjo Prvi, pošto budemo imali Franju Drugog - rekao je Lombardi.

Novoizabrani papa je prvi koji je odabarao ime Franjo, u čast svetog Franje Asiškog.

Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Airesa je novi papa, prvi papa jezuit ikada koji će nositi ime Franjo Prvi.

U skladu sa pravilima jezuitskog reda, Franjo prvi živi skromno, gotovo asketski.

Kako javljaju svjetski mediji, izbor kardinala Bergolja za novog papu, predstavlja veliko iznenađenje, budući da njegovo ime nije bilo među favoritima.

Bergoljo kao kardinal nije imao svoju biskupiju nego je radio rimskoj kuriji.

Pored toga što je prvi pripadnik jezuitskog reda, Franjo Prvi je i prvi poglavar Rimokatoličke crkve sa američkog kontinenta.

Bijeli dim izvio se večeras nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu, što znači da su kardinali izabrali papu tokom trećeg glasanja na tajnoj konklavi.

Sat vremena poslije izbora, papa Franjo obratio se sa balkona bazilike Svetog Petra hiljadama okupljenih vjernika na istoimenom trgu u Vatikanu.

Novi papa se zahvalio vjernicima na dobrodošlici i pozvao ih da se pomole za njegovog prethodnika Benedikta Šesnaestog.

- Počnimo da radimo zajedno, hodajući zajedno u Rimskoj crkvi koja rukovodi ostalim crkvama. Molimo se jedni za druge i za cijeli svijet, poručio je on.

Papa je izrazio nadu da će put kojim će ići biti "plodonosan za evangelizaciju ovog divnog grada".

Novi papa je blagoslovio okupljene vjernike, ali ih je prije toga zamolio za uslugu – da se oni pomole Bogu, kako bi Bog blagoslovio njega.

- Braćo i sestro, ostavljam vas sad. Vidjećemo se uskoro. Želim vam dobro veče i laku noć - rekao je papa Franjo i povukao se nazad u baziliku.

Novoizabrani papa odlučio se za ime Franjo Prvi.

Pape su u prošlosti najčešće birali slijedeća imena: Jovan (21 put), Grgur (16 puta), Benedikt (15 puta) i Kliment (14 puta).

Papa Franjo je najbrže izabrani papa od 1939. godine i kada je Pije Dvanaesti takođe izabran u trećem krugu glasanja, drugog dana konklave.

Sikstinska kapela je za posjetioce zatvorena prošlog utorka, a u subotu je na njen krov montiran dimnjak, kao tradicionalno sredstvo komunikacije kardinala u konklavama sa spoljnim svijetom o rezultatu svojih glasanja.

Montirane su i dvije peći u kojima se spaljuju glasački listići kardinala.

Novi papa je izabran u trećem glasanju, nakon što je crni dim jutros i sinoć označio da nijedan od kardinala nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno podršku bar 77 prisutnih kardinala.

Ko je Horhe Mario Bergoljo?

Po prvi put na čelo Rimokatoličke crkve došao je kardinal iz Južne Amerike, 76-godišnji Argentinac Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Ajresa.

Novi papa, 266. po redu, prvi je koji je uzeo ime Franjo (Fransis) i prvi je jezuit u Svetoj stolici.

Opisuju ga riječima: skroman, modernih shvatanja, borac za siromašne...

Rođen je 17. decembra 1936. godine u italijanskoj porodici u Buenos Ajresu, diplomirao je na Teološkom fakultetu u San Migelu.

Cijeli život je proveo u domovini, gdje je predavao i radio na širenju vjere.

Redu jezuita pristupio je 1969. godine.

Papa Jovan Pavle Drugi imenovao ga je za kardinala 2001. godine.

Ima četvoro braće i sestara, sin je italijanskih imigranata, a otac mu je bio radnik na željeznici.

Osim maternjeg španskog govori italijanski i njemački jezik.

Poznat je kao sveštenik koji je pokazao izrazito dobar osjećaj za "vruće teme", a smatra se i jednim od većih inovatora u svojoj zemlji i mnogo je doprinio modernizaciji inače veoma konzervativne argentinske crkve.

Bergolja krasi izuzetna skromnost i poznat je po povučenom životu, zbog čega je možda i izabrao ime sveca iz 12. vijeka, koji je živio asketskim načinom života i bio potpuno posvećen djelima milosrđa.

- Njegova reputacija skromnosti i jednostavnosti života najbolje je predstavljena činjenicom da "princ crkve" bira da živi u skromnom stančiću umjesto u palati koja mu kao nadbiskupu Bueons Ajresa pripada. Umjesto da ga šofer vozi na posao, on u svoju crkvu ide gradskim autobusom, a uvijek sam kuva skromna jela za sebe - navode agencije.

Ima brojne sljedbenike i zbog praktičnog pristupa problemima i zbog angažmana u borbi protiv siromaštva.

Kada je imenovan za kardinala nagovorio je stotine Argentinaca koji su željeli da dođu na svečanost i proslavu u Rim da novac umjesto za avionske karte poklone siromašnima.

Bergoljo je na konklavama u Vatikanu 2005. godine prema navodima medija bio drugoplasirani, odmah iza tada izabranog pape Benedikta Šesnaestog, što nikada nije potvrđeno.

Ipak, ovogodišnji brzi izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve ide u prilog tim tvrdnjama.

Iako su mu analitičari i kladionice davali male šanse (čuveni Pedi pauer je isplaćivao 33 funte za jednu uloženu na njegov izbor) neke agencije su ga smatrale favoritom iz sjenke baš zbog toga što se smatra da je Vatikanu potreban neko ko će unijeti novine.

O tome šta bi Bergoljo mogao da učini govore i slijedeći njegovi stavovi i detalji iz karijere:

  • vjeruje u kontracepciju, zbog borbe protiv širenja bolesti
  • otvoren je za dijalog sa drugim vjerama
  • nema iza sebe teret bilo kakvih seks skandala koji su tresli Rimokatoličku crkvu
  • vjeruje se da bi reforma kurije bila na vrhu njegove liste prioriteta


Iako je liberalnih shvatanja, oštro se protivio odluci vlasti da 2010. godine odobri istopolne brakove u Argentini ističući da djeca zaslužuju da ih podižu i obrazuju otac i majka.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica