Нови докази против Харадинаја, проширена оптужница

Танјуг
Нови докази против Харадинаја, проширена оптужница

Београд - Тужилаштво за ратне злочине доставило је Министарству правде Србије наредбу о проширењу оптужнице против Рамуша Харадинаја са новим доказима.

Наредба ће до краја ове недјеље бити преведена и прослијеђена Француској ради одлуке о захтјеву Србије за изручење Харадинаја, речено је Танјугу у Министарству правде.

Министарство правде је прослиједило захтјев за изручење Харадинаја Француској са пратећом документацијом о истрази за злочине за које се сумњичи, која је покренута 2004. године.

Наредба о проширењу истраге односи се на дјела која нису била обухваћена истрагом која се против Харадинаја водила од 2004. године на основу које је расписана потерница против њега.

Србија тражи Харадинаја за кривична дјела која нису била обухваћена оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

Српски правосудни органи тврде да посједују нове доказе који нису били представљени у Хагу.

Харадинај је прошле сриједе лишен слободе на аеродрому Базел-Милуз на француској страни, на основу потјернице коју је Србја за њим расписала 2004. године и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

Против Харадинаја није подигнута оптужница, већ је тај предмет још у фази истраге, потврђено је Танјугу у Тужилаштву.

Француски суд нема рок за одлучивање о замолници за изручење Харадинаја. Међутим, захтјев мора да стигне у року од 18 дана од дана када је ухапшен, односно 4. јануара.

Тај суд ће испитивати испуњеност услова за изручење Харадинаја на основу документације и доказа који су му већ прослијеђени и оних који би требало да буду послати до краја ове недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана