Нова правила: Како ће се износити кеш из ЕУ?

Агенције
Нова правила: Како ће се износити кеш из ЕУ?

Савјет ЕУ усвојио је нову уредбу за унапређење контроле токова готовине која се уноси или износи из ЕУ.

Све то ради ефикаснијег откривања и елиминисања финансирања тероризма, прања новца, избјегавања пореза и других криминалних активности.

Новим прописом се проширује дефиниција “готовине” тако да не обухвата само новчанице, већ и чекове, путничке чекове, припејд картице и злато, као инструменте плаћања или “високоликвидну робу”.

Обухват дефиниције проширује се и на готовину која се шаље поштом, пошиљком робе или преко курира, навео је Савет ЕУ у саопштењу. Новом уредбом се проширује обавеза сваког градјанина да пријави царини када улази у или излази из ЕУ са 10.000 евра или више у готовини. Декларација ће бити потребна без обзира на то да ли путник лично носи новац, или је она у пртљагу, или у превозном средству којим путује.

На захтев власти, та декарација мора да буде на располагању ради провјере. Уколико се готовина шаље на други начин, власти ће моћи да траже од пошиљаоца или примаоца да покажу декларацију. Власти ће моћи да контролишу сваку пошиљку, пакет или превозно средство које можда садржи готовину “без пратње”.

Аустријски министар финансија Хартвиг Легер је истакао да нова уредба значи да ће се “новости које је на плану медјународних стандарда у борби против прања новца и финансирања тероризма развила Оперативна група за финансијске акције (ФАТФ) одразити на прописе ЕУ”.

Чланице ЕУ ће размјењивати информације када сумњају да је готовина повезана са криминалним активностима које могу да негативно утичу на финансијске интересе ЕУ.

Те информације ће се достављати и Европској комисији. Нови пропис неће спречавати чланице да спроводе додатне контроле кретања готовине унутар ЕУ, у складу с домаћим законима, под условом да су те контроле у складу са основним слободама ЕУ.

Усвојену регулативу сада треба да потпишу Савјет и Европски парламент. Затим ће бити објављена у службеном гласнику ЕУ и ступиће на снагу 20. дана од објављивања. Важећи прописи о токовима готовине у и из ЕУ примјењују се од средине 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана