Nova poruka Sjeverene Koreje: SAD će se uskoro suočiti s najvećim bolom

Agencije
Nova poruka Sjeverene Koreje: SAD će se uskoro suočiti s najvećim bolom

Ženeva - Sjeverna Koreja je odbacila rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom joj se uvode oštrije sankcije.

Pjongjang je ponovio da će se SAD uskoro suočiti sa "najvećim bolom" koji su ikada doživjeli.

Prema riječima sjevernokorejskog ambasadora Hana Tae Songa, "režim u Vašingtonu 'eksplodirao' je zbog političkih, ekonomskih i vojnih konfrontacija, opsednut divljom igrom vraćanja unazad Sjeverne Koreje kao nuklearne sile, koja je već dostigla završnu fazu", prenio je Rojters.

Govoreći, takođe, na Konferenciji o razoružanju, koja se održava u Ženevi, američki ambasador za razoružanje Robert Vuds rekao je da se nada da će sjevernokorejski režim čuti poruku glasno i jasno i odabrati drugačiji put.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine sjevernokorejske vlade i lidera Kim Džong Una, kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 mjeseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Sjeverne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana