Нова порука Сјеверене Кореје: САД ће се ускоро суочити с највећим болом

Агенције
Нова порука Сјеверене Кореје: САД ће се ускоро суочити с највећим болом

Женева - Сјеверна Кореја је одбацила резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација којом јој се уводе оштрије санкције.

Пјонгјанг је поновио да ће се САД ускоро суочити са "највећим болом" који су икада доживјели.

Према ријечима сјевернокорејског амбасадора Хана Тае Сонга, "режим у Вашингтону 'експлодирао' је због политичких, економских и војних конфронтација, опседнут дивљом игром враћања уназад Сјеверне Кореје као нуклеарне силе, која је већ достигла завршну фазу", пренио је Ројтерс.

Говорећи, такође, на Конференцији о разоружању, која се одржава у Женеви, амерички амбасадор за разоружање Роберт Вудс рекао је да се нада да ће сјевернокорејски режим чути поруку гласно и јасно и одабрати другачији пут.

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију о новим санкцијама Сјеверној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста и то ублажену верзију првобитног америчког предлога резолуције.

Резолуција не обухвата замрзавање имовине сјевернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна, као што су то САД првобитно тражиле, преносе агенције.

Најновијом резолуцијом се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 мјесеци увози сирову нафту, али не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Сјеверне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана