Нова мистерија МХ370: Брод ишао у потрагу,нестао на 3 дана

Агенција
Нова мистерија МХ370: Брод ишао у потрагу,нестао на 3 дана

Брод који је трагао за несталим малезијским авионом МХ370 нестао је с радара на три дана након што је без објашњења искључен сателитски надзорни систем.

"Почетком јануара малезијска влада је запослила америчку фирму Оушн инфинити у потрази за малезијским авионом несталим у марту 2014. године. Брод је кренуо у потрагу 22. јануара, али након десет дана је искључио свој систем аутоматске идентификације (АИС) без икаквог објашњења", пише "Гардијан".

Три дана касније, брод се појавио ван подручја претраге и на планираном путу према аустралској луци Фримантл. Ни малезијска влада ни "Оушн инфинити" нису објаснили нестанак брода са свих радара, нити којим се путем кретао током та три дана.

Породице несталин на лету МХ370 позвале су малезијску владу и америчку компанију да објасне тродневни нестанак брода. Рођак једног путника на лету МХ370 изјавио је: "Сматрам да је инцидент заиста чудан и забрињавајући. Ако је нестанак био намjеран, потребно је његово објашњење. Ако је брод нестао с радара из других разлога, требало би да нам кажу о чему се ради".

Стручњак који прати брод Кевин Руп изјавио је да вjерује да је посада одлучила да искључи систем за праћење брода како би заштитила породице жртава непотребног стреса. Он сматра да је посада закључила како би због праћења кретања брода могло доћи до разних нагађања да је нешто пронађено, што би узнемирило породице несталих.

Авин на лету из Куала Лумпура за Пекинг МХ370 нестао је 8. марта 2014. Подаци војних радара и сателита показали су да је авион нагло скренуо према Индијском океану и срушио се. У авиону је било 239 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана