Nova hapšenja u Turskoj zbog vojnog udara

Nova hapšenja u Turskoj zbog vojnog udara 16.11.2018 20:09 | Agencije

Ankara - Turske vlasti su u petak u Istanbulu uhapsile nekoliko univerzitetskih profesora i istaknutih osoba civilnog društva, pišu mediji dok ne jenjava sporna represija uvedena nakon pokušaja državnog udara prije dvije godine.

Kako je objavila novinska agencija DHA, među uhapšenima su dekan pravnog fakulteta Univerziteta Bilgi, Turgut Tarhanli i profesorka matematike na uglednom Bosporskom Univerziteti Betuel Tanbaj.

Državna novinska agencija Anadolija piše da je izdato 20 naloga za hapšenje, a trinaest osoba za kojima su nalozi izdati već je uhapšeno.

Među njima su producentkinja i novinarka Cigdem Mater i poznata istanbulska umjetnica i kulturna radnica Asena Guenal.

Svima im je zajedničko da su članovi ili su povezani s nevladinom organizacijom Kultura Anadolija koja uz pomoć kulture i umjetnosti nastoji da prevlada razlike u turskom društvu.

Kako piše Anadolija, oni su osumnjičeni da su “poticali haos i nered” te da su “htjeli da sruše vladu pozivajući profesionalne voditelje i aktiviste” na protivvladine proteste 2013. poznate kao “pokret Gezi”.

Predsjednik Kulture Anadolije je preduzetnik i filantrop Osman Kavala koji je i sam u pritvoru više od godinu dana u okviru istrage zbog navodne povezanosti s neuspjelim pučem. Kavala je u pritvoru od novembra 2017. i protiv njega još nije podignuta optužnica.

EU zabrinuta

Torbjorn Jagland, glavni sekretar Savjeta Evrope, kojega je Turska član, izrazio je u saopštenju ”veliku zabrinutost” zbog najnovijih hapšenja i rekao da će “s turskim vlastima što prije razgovarati o tom uznemirujućem događaju”.

Predstavnica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri kritikovala je “grub napad na tursko civilno društvo” i pozvala EU da “oštro osudi” ta uhićenja.

Evropska unija u petak je izrazila zabrinutost i pozvala da uhapšeni odmah budu pušteni na slobodu.

“Jutrošnja hapšenja nekoliko istaknutih akademika i predstavnika civilnog društva u Turskoj zabrinjavajuća su”, navodi se u saopštenju specijalizovanog kabineta podređenog euvopskom visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federiki Mogerini.

 ”Turska mora odmah osloboditi sve one koji su, bez provođenja pravednog postupka, uhapšeni”, zaključuje se.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica