Норвешка: Полиција девет година никог није убила

Агенције
Норвешка: Полиција девет година никог није убила

Полиција у Норвешкој ријетко посеже за оружјем и у готово десет година није убила нити једну особу, посљедњи инцидент у којем су полицајци пуцали са смртним исходом забиљежен је 2006.

Понајбоље свједочанство да тамошњи полицјајци невољко посежу за оружјем је терористички напад Андерса Брејвика који је 2011. убио 77 људи, власти су тада запуцале на њега, али само једном.

Према извјештају норвешке владе које преноси Њусвик, полиција је у 2014. за оружјем посегнула 42 пута, а на дужности су испаљена два хица без посљедица.

За успоредбу, полицајци у САД су ове године већ убили 600 људи, иако нитко не пориче да су суочени с озбиљнијим пријетњама и добро наоружаном популацијом.

Пиштољи нису дио стандардне опреме норвешких полицајаца, што је један од разлога за овако ниску стопу. Попут британске, норвешка полиција патролира без оружја.

Социолог Гудмундур Одсон додаје и да Норвежани имају "виши осјећај повјерења у полицију".

"Повјерење је изразито моћан механизам за неформалну друштвену контролу. У мањим, етнички хомогеним земљама попут Норвешке, изградња повјерење је лака. Људи имају осјећај заједништва из бројних разлога, укључујући чињеницу да већина људи слично изгледа и има иста увјерења," тумачи социолог за Теч Инсајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана