Noćni vukovi ipak u Berlinu

Tanjug
Noćni vukovi ipak u Berlinu

Berlin - Berlinski administrativni sud je ukinuo zabranu ulaska u Njemačku članovima Noćnih vukova, javljaju njemački mediji.

Grupa ruskih bajkera dolaze u tu zemlju da proslave 70. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Sud je rekao da bajkeri imaju ispravne šengenske vize koje im je izdala Italija i da nema dovoljno dokaza da oni predstavljaju pretnju po javni red i mir, nacionalnu bezbjednost ili međunarodne odnose.

Isti sud je odbacio argumente da bi dozvola da bajkeri uđu u zemlju mogla ugroziti diplomatske odnose između Njemačke i Poljske.

Njemačka federalna policija je prošlog mjeseca privela nekoliko pripadnika grupe Noćni vukovi na aerodromu Šenefeld i nije im dozvolila da uđu u zemlju i tako se pridružila Poljskoj koja im nije dozvolila da prođu preko njene teritorije na putu do Berlina.

Druga grupa bajkera u nedjelju je privedena blizu Minhena, ali su kasnije pušteni i dozvoljeno im je da nastave put.

Članovi Noćnih vukova su početkom ove sedmice uspješno prošli kroz Slovačku i Austriju, gdje su naišli na toplu dobrodošlicu u Bratislavi i Beču, javlja Sputnjik.

Gdje god idu bajkeri odaju poštu žrtvama Drugog svjetskog rata -obišli su mjesta nekadašnjih koncentracionih logora i položili vijence u memorijalnim centrima posvećenim sovjetskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući evropske gradove od nacista.

Poslije odluke suda u Berlinu bajkeri vjeruju da će u subotu u tom gradu moći da izvedu skromnu bajkersku paradu koja će se završiti u Sovjetskom ratnom memorijalnom centru u Treptovu.

Berlinska policija je saopštila da bajkeri nisu zvanično zatražili da se voze u koloni, ali da se ta mogućnost ne može isključiti.

Noćni vukovi, koji su počceli turneju 25. aprila u Moskvi, naišli su na prepreku u Poljskoj kada im nije dozvoljeno da pređu bjelorusko-poljsku granicu.

Vođa bajkera Aleksandar Zaldostanov je obećao da će oni, uprkos odluci poljskh vlasti, pronaći način da stignu do Berlina na vrijeme da proslave Dan pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana