Ноћни вукови ипак у Берлину

Танјуг
Ноћни вукови ипак у Берлину

Берлин - Берлински административни суд је укинуо забрану уласка у Њемачку члановима Ноћних вукова, јављају њемачки медији.

Група руских бајкера долазе у ту земљу да прославе 70. годишњицу побједе у Другом свјетском рату.

Суд је рекао да бајкери имају исправне шенгенске визе које им је издала Италија и да нема довољно доказа да они представљају претњу по јавни ред и мир, националну безбједност или међународне односе.

Исти суд је одбацио аргументе да би дозвола да бајкери уђу у земљу могла угрозити дипломатске односе између Њемачке и Пољске.

Њемачка федерална полиција је прошлог мјесеца привела неколико припадника групе Ноћни вукови на аеродрому Шенефелд и није им дозволила да уђу у земљу и тако се придружила Пољској која им није дозволила да прођу преко њене територије на путу до Берлина.

Друга група бајкера у недјељу је приведена близу Минхена, али су касније пуштени и дозвољено им је да наставе пут.

Чланови Ноћних вукова су почетком ове седмице успјешно прошли кроз Словачку и Аустрију, гдје су наишли на топлу добродошлицу у Братислави и Бечу, јавља Спутњик.

Гдје год иду бајкери одају пошту жртвама Другог свјетског рата -обишли су мјеста некадашњих концентрационих логора и положили вијенце у меморијалним центрима посвећеним совјетским војницима који су погинули ослобађајући европске градове од нациста.

Послије одлуке суда у Берлину бајкери вјерују да ће у суботу у том граду моћи да изведу скромну бајкерску параду која ће се завршити у Совјетском ратном меморијалном центру у Трептову.

Берлинска полиција је саопштила да бајкери нису званично затражили да се возе у колони, али да се та могућност не може искључити.

Ноћни вукови, који су почцели турнеју 25. априла у Москви, наишли су на препреку у Пољској када им није дозвољено да пређу бјелоруско-пољску границу.

Вођа бајкера Александар Залдостанов је обећао да ће они, упркос одлуци пољскх власти, пронаћи начин да стигну до Берлина на вријеме да прославе Дан побједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана