Нобеловац упозорава да је на помолу нова велика економска криза

Агенције
Нобеловац упозорава да је на помолу нова велика економска криза

Економиста награђен Нобеловом наградом Роберт Шилер упозорио је да растуће тензије између САД-а и Кине могу проузроковати још једну економску кризу у САД-у.

Шилер је био говорник на "Цхина Девелопмент Форуму" у Пекингу гдје је рекао како трговински рат између двије највеће економије свијета може да успори инвестирање, што је пут низбрдо.

"То је хаос, успориће развој и они мисле да ће ово проћи без посљедица и то доживљавају олако", каже Шилер о предложеним царинским стопама које је САД најавио кини.

"Прво што ће се десити је економска криза јер су овакви бизниси темељени на дуготрајном планирању, развијени су системи рада и школовани су људи. Морамо то све осмислити у нашој земљи када се увоз одсјече", каже Шилер који указује на најпознатији "тарифни рат" икада, онај у доба Велике депресије почетком тридесетих година.

Највећа економска штета ће бити, каже, када компаније прилагоде своје инвестирање у складу с новим царинама.

"Када ме питају о јачини удара на економију, они су више психолошки него директни", каже Шилер и напомиње да су царинске стопе тридесетих уништиле самопоуздање и жељу да се планира за будућност.

"Управо тај 'причекај и видјећемо' став узрокује рецесију", рекао је.

Званични Пекинг саопштио је како планирају да уведу тарифе на 128 америчких производа вриједности три милијарде долара као одговор на Трампове наредбе с почетка мјесеца - тарифе на алуминијум и челик, те производе од истог, које ће нарасти на 60 милијарди долара.

Производи којима пријети Пекинг су вино, воће, сушено воће и орашасти плодови, етанол, гинсенг и металне цијеви, наводе кинески званичници, а дигле би се и тарифе на америчку свињетину и рециклирани алуминијум.

Посљедње изјаве америчког предсједника Шилер назива показатељем да је ријеч о "шоумену" који очигледно ужива у улози "селебритија", а његову ескалацију у реторици приписује све ближим изборима за Конгрес који су својеврсни показатељ тога како стоји и предсједник.

"Предсједник је већ годину дана, вријеме је да направи нешто паметно што ће позитивно узбудити грађане", каже Шилер и напомиње да је предсједник свјестан тога да ће трајно остати у центру пажње ако стално "ствара вијести".

Критиковао га је и због његових "ратова преко Тњиттера", посебно недавних свађа с некадашњим Обаминим потпредсједником Џоом Бајденом с којим је полемисао о томе ко би добио тучу у случају да се физички обрачунају.

"Невјероватно је да је разговор на том нивоу", каже Шилер који је 2013. добио Нобелову награду за економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана