Нобелова награда за мир кампањи против нуклеарног оружја

Срна
Нобелова награда за мир кампањи против нуклеарног оружја

Осло - Нобелова награда за мир у 2017. години додијељена је Међународној кампањи за укидање нуклеарног оружја /ICAN/, саопштио је данас

Норвешки Нобелов комитет.Ова организација добила је награду због свог залагања и привлачења пажње на катастрофалне хуманитарне посљедице било какве употребе нуклеарног оружја, као и за напоре да се постигне споразум о забрани таквог наоружања, наводи се у саопштењу.


"Нуклеарна оружја представљају константну пријетњу човјечанству и сваком облику живота на Земљи. Међународна заједница је раније усвојила забране нагазних мина, касетне муниције и биолошког и хемијског оружја. Нуклеарно оружје је разорније, али још није предмет такве међунароне забране", додао је Норвешки Нобелов комитет.

У тексту се осцјењује да је ICAN својим радом допринио да се попуни та правна рупа.

"ICAN је коалиција невладиних организација из око 100 земаља широм свијета. Ова коалиција је моторна снага у увјеравању држава да обећају да ће сарађивати са свим релевантним учесницима у напорима да се нукеларно орушје стигматизује, забрани и елиминише", наводи Комитет.

У саопштењу се подсјећа да поједине државе модернизују своје нуклеарне арсенале и да постоји опасност да још неке земље развију ову врсту оружја, а посебно је указано на Сјеверну Кореју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана