Њујорк: У Бруклину прва муслиманска патрола у САД

Tanjug
Њујорк: У Бруклину прва муслиманска патрола у САД

Њујорк - Оформљена је прва цивилна “Муслиманска патрола” у САД, која ће превентивно дјеловати на заштити муслимана у Бруклину, једном од пет области Њујорка, преноси Њујорк Тајмс.

Ненаоружана цивилна патрола ће сарађивати са полицијом, како би заједно помогли својим комшијама да се у заједници поново изгради повјерење према муслиманима. Како наводи Њујорк Тајмс, појачана кампања мржње подстакла је полицију у Њујорку и другим великим градовима да одређеним данима проширују патроле око џамија и исламских центара.

Један од првих 30 припадника патроле, Маен Али, каже да је био веома забринут за сигурност своје дјеце, али да је тада подвукао црту и “донио одлуку да се треба успротивити”.

У питању је нешто слично стражи у комшилуку, “само на стероидима”, рекао је заменик предсједника “Муслиманске патроле” Нор Рабах.

Наводе да је план овог волонтерског пројекта надгледање три исламске школе у Бруклину, као и оближњих џамија и жељезничких станица у Беј Риџу и Сансет парку, гдје је многобројна муслиманска заједница.

Патрола за сада посједује два аутомобила, а план је да се тај број до краја мјесеца повећа на пет патролних возила.

Наводи се да се група финасира самостално, тј. од донација за куповину аутомобила и плавих униформи за чланове, и да је полицијска управа 72. полицијске станице недавно одржала обуку за припадниике патроле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана