Њујорк Тајмс: Најприје посредовати између Тачија и Харадинаја

Танјуг
Њујорк Тајмс: Најприје посредовати између Тачија и Харадинаја

Њујорк - Њујорк Тајмс у чланку посвећеном самиту о Западном Балкану наводи да њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон најприје треба да “посредују између двојице косовских лидера”.

У чланку под називом “Импулс за проналажење договора између Србије и Косова ставља на видјело националне поделе”, Њујорк Тајмс пише да Макрон и Меркел, ако желе да “имају било какву наду да ће ублажити напетости између Косова и Србије и прекинути застој у разговорима о нормализацији односа”, онда “можда прво морају да посредују у другом миру - између два косовска лидера”.

Тачи је за Њујорк Тајмс негирао наводе о борби за власт са Харадинајем, истичући да су њих двојица били “другови” у борби за независност и да су “сада пријатељи”, који, како је навео, имају разлике.

“Ја сам оптимиста. Верујем да можемо да постигнемо споразум који ће донијети признање Косова од стране Србије, док је премијер више скептичан по овом питању”, каже Тачи за Њујорк Тајмс.

Харадинај за лист каже да је “експериментисање са границама неуставно” и да “ко код га заступа у име Косова, није у праву”.

Такви предлози, сматра он, нису у “име Косова”, него, како каже, “у име само једног човјека - предсједника”.

“Ако се према било каквом листу папира каже да је пристао да промјени границе, он ће напустити свој посао”, закључио је за Њујорк Тајмс Харадинај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана