Њујорк: Посебни улази у Екстел за богате и сиромашне

Агенције
Њујорк: Посебни улази у Екстел за богате и сиромашне

Њујорк - Њујоршке власти су одобриле контроверзни пројекат једне грађевинске фирме која планира да на згради коју подиже направи засебне улазе за богате и сиромашне станаре.

Становаће на истој адреси, али неће улазити кроз иста врата. Компанија "Екстел" намјерава да сагради 33-спратницу на Менхетну, недалеко од Централ парка и ријеке Хадсон, у коју ће станари, у зависности од дубине џепа, улазити на велика, главна врата или на споредна, до које се долази из мале, скривене улице.

Према америчким прописима градње, велике стамбене јединице се могу градити само ако је у њима предвиђен и један број социјалних станова. Зграда "Екстела" имаће 219 станова, од којих 55 социјалних.

Станари са плићим џепом моћи ће да изнајме гарсоњере и двособне станове између другог и шестог спрата по цијени од 845 до 1.099 долара. Они, пак, који немају проблема с новцем, мораће да се повинују тржишној цијени која достиже 1.000 долара по квадратном метру.

"Врата за сиромашне" нису новина. Неколико зграда у Њујорку већ имају засебне улазе за власнике и подстанаре који обично немају дозволу да користе неке погодности као што су базен и фитнес сала. Представник Менхетна је обећао да ће убудуће слични пројекти бити забрањени јер, као је изјавио, "фаворизују дискриминацију међу Американцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана