Њемачко не америчким ракетама на својој територији

Спутњик
Њемачко не америчким ракетама на својој територији

Берлин - Њемачка ће се супротстављати распоређивању ракета средњег домета са нуклеарним бојевим главама у Европи, ако се раскине Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, изјавио је њемачки министар спољних послова Хајко Мас у интервјуу за агенцију ДПА.

"Европа ни у ком случају не би требало да буде платформа за дебату о повећању оружја. Распоређивање нових ракета средњег домета суочило би се са великим отпором у Њемачкој", истакао је министар, преноси лист Тиролер Тагесцајтнг.

"Повећање нуклеарног наоружања је дефинитивно погрешан одговор", додао је Мас. Према његовим ријечима, логика повећања наоружања настала је током Хладног рата.

"Политика 80-их година неће помоћи у одговору на савремена питања", објаснио је он.

Раније је генерални секретар НАТО  Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса не очекује од савезника да ће као одговор на ситуацију око Споразума о ракетама средњег и кратког домета распоредити додатно нуклеарно оружје у Европи.

Почетком децембра 2018. године амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Русија има два мјесеца да се "врати на имплементацију" Споразума о ликвидацији ракета. Он је додао да ће, уколико се то не деси, Вашингтон обуставити своје обавезе према овом споразуму. С друге стране, замјеник америчког државног секретара за контролу наоружања и међународну безбједност Андреа Томпсон изјавила је да САД позивају Русију да одустане од ракете 9М729 (ССЦ-8) или да модификује систем, тако да њен домет не нарушава одредбе Споразума о ликвидацији ракета.

Посљедњих година се Москва и Вашингтон редовно међусобно оптужују за нарушавање Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Русија је у више наврата саопштавала да строго поштује своје обавезе из тог споразума.

(Спутњик)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана