Njemački radnici štrajkuju protiv vlasnika iz BiH

radiosarajevo.ba
Njemački radnici štrajkuju protiv vlasnika iz BiH

Već dvije sedmice traje štrajk radnika livnice Neue Halberg Gussu njemačkom Lajpcigu.

Kompanija Neue Halberg Guss od januara je dio poslovne imperije bh. biznismena Nijaza Hastora. Proizvodi blokove motora i radilice za renomirane njemačke automobilske proizvođače, među kojima su Volksnjagen i Opel.

Radnici štrajkuju jer je najavljeno zatvaranje pogona  do kraja naredne godione. čime bi 700 ljudi ostalo bez posla. Takođe, najavljeno je ukidanje 300 od 1.500 radnih mjesta u drugom pogonu u Sarbrikenu.

U pozadini štrajka i najave zatvaranja radnih mjesta je dugogodišnji sukob Grupe Prevent sa svojim najvećim kupcem --Volksnjagenom.

Prema sindikatu njemačkih metalskih radnika, u štrajku učestvuje 450 zaposlenika koji su se podijelili u tri smjene i ne dozvoljavaju ulazak kamiona u fabrički krug.

Sud u Lajpcigu prije nekoliko dana je štrajkačima zabranio fizičku blokadu ulaza u fabriku i upravnu zgradu, međutim radnici su formirali ljudski lanac i ne dozvoljavaju pristup.

“Naš cilj je zaključivanje socijalnog sporazuma, odnosno očuvanja radnih mjesta”, kaže Hajn Folkmer, predstavnik sindikata metalskih radnika u Lajpcigu.

U međuvremenu su Volksnjagen i Opel prijavili usporavanje proizvodnog procesa zbog obustavljanja isporuka dijelova iz Lajpciga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana