Њемачки радници штрајкују против власника из БиХ

radiosarajevo.ba
Њемачки радници штрајкују против власника из БиХ

Већ двије седмице траје штрајк радника ливнице Neue Halberg Gussу њемачком Лајпцигу.

Компанија Neue Halberg Guss од јануара је дио пословне империје бх. бизнисмена Нијаза Хастора. Производи блокове мотора и радилице за реномиране њемачке аутомобилске произвођаче, међу којима су Волксњаген и Опел.

Радници штрајкују јер је најављено затварање погона  до краја наредне годионе. чиме би 700 људи остало без посла. Такође, најављено је укидање 300 од 1.500 радних мјеста у другом погону у Сарбрикену.

У позадини штрајка и најаве затварања радних мјеста је дугогодишњи сукоб Групе Превент са својим највећим купцем --Волксњагеном.

Према синдикату њемачких металских радника, у штрајку учествује 450 запосленика који су се подијелили у три смјене и не дозвољавају улазак камиона у фабрички круг.

Суд у Лајпцигу прије неколико дана је штрајкачима забранио физичку блокаду улаза у фабрику и управну зграду, међутим радници су формирали људски ланац и не дозвољавају приступ.

“Наш циљ је закључивање социјалног споразума, односно очувања радних мјеста”, каже Хајн Фолкмер, представник синдиката металских радника у Лајпцигу.

У међувремену су Волксњаген и Опел пријавили успоравање производног процеса због обустављања испорука дијелова из Лајпцига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана