Њемачки медији: Русија ударила на ахилову пету НАТО

Агенција
Њемачки медији: Русија ударила на ахилову пету НАТО

Одбијање руског "Волга-Дњепар" да продужи уговор о расположивости НАТО-у авиона за транспорт тешке војне технике озбиљан ударац Русије на "ахилову пету" НАТО

То пише њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Бундесвер и оружане снаге других држава НАТО-а предвиђају озбиљна ограничења својих борбених могућности због те одлуке. Раније су транспортни авиони током више од деценије превозили већи дио војне технике у зоне конфликта, укључујући тешка самоходна оружја, тенкове, транспортне и војне хеликоптере у Мали и Авганистан, наводи се у чланку њемачког листа.

Војна авијација Њемачке нема стратешке транспортне авионе који могу да превозе такав терет. Чак ни нови А400М који су почели да се користе нису предвиђени за превоз терета великих димензија.

На крају је НАТО закључио споразум са руско-украјинском компанијом "Руслан" и од тада се на аеродрому у Лајпцигу стално налазе два "Антонова" спремна за полетање. Након насталих проблема између Русије и Украјине закључен је нови споразум са сваком од компанија посебно. На крају је руска фирма понудила НАТО-у 12 транспортних авиона, а украјинска само седам.

Ако авио-компанија "Волга-Дњепар" не продужи договор са Алијансом, НАТО, укључујући Бундесвер, од наредне године ће морати да тражи нови транспорт за свој тешки терет, пише лист. У Њемачкој сматрају да је то одговор Русије на санкције ЕУ и САД.

Лист наводи ријечи представника њемачке партије Зелених Тобијаса Линднера, који каже да је стратешка транспортна авијација "ахилова пета НАТО-а". Сада је потребан план Б како би постојала могућност превоза војне технике, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг", преноси "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана