Njemački mediji: Gospodine Tramp, gdje su vam dokazi?

Agencije
Njemački mediji: Gospodine Tramp, gdje su vam dokazi?

Predsjednik SAD Donald Tramp u Njujorku je najavio da bi SAD mogle da raskinu sporazum o iranskom nuklearnom programu.

To je najavio, iako nema dokaza da Teheran ne poštuje njegove odredbe, piše njemačka štampa, a prenosi Dojče vele.

Kelner štat ancajger (Keln): "Predsjednik SAD igra opasnu igru. Ne samo zato što bi izolovao svoju zemlju i pružio iranskom režimu mogućnost da se predstavlja kao žrtva. Iran bi vjerovatno nastavio sa sprovođenjem svog nuklearnog programa i odbio nove pregovore. Opasnost od rata bi se povećala. Kada bi u Vašingtonu vladao razum, ne bi bilo problema. Ali, u Vašingtonu vlada Donald Tramp."

Lajpciger folkscajtung (Lajpcig): "Sada, za vrijeme svog vjerovatno posljednjeg nastupa na funkciji ministra spoljnih poslova, Gabrijel je izbliza doživio kako se ugovor o suzbijanju iranskog nuklearnog programa – to remek-djelo transatlantske saradnje – raspada u paramparčad. I to nije djelo mračnog režima mula, već SAD. Prijetnjom da će se povući iz sporazuma o Iranu, predsjednik SAD Donald Tramp podriva transatlantske odnose. To može izgledati nevažno s obzirom na opasnost od nove nuklearne krize. Ali, podela Zapada svakako neće dovesti do veće bezbjednosti."

Noje osnabriker cajtung (Osnabrik): "Kao da svjetskoj zajednici nije dosta konflikata, sada je SAD iritiraju i svojom idejom da sporazum o iranskom nuklearnom programu proglase ništavnim. Može biti da je Iran još uvijek uzročnik nemira u regionu, ali nuklearni sporazum od iranskih političara ionako ne pravi anđele mira. Jedini cilj je da se Teheran spreči da napravi atomsku bombu. Nije lijepo da se prave njegove naknadne reinterpretacije. Ali, umjesto da koriguje pogrešna očekivanja, predsjednik SAD Donald Tramp pod vidom nove bezbjednosne strategije oživljava staru sliku neprijatelja".

Pasauer noje prese (Pasau): "Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel nije se služio bučnim rječnikom Donalda Trampa – a i pored toga je govorio vrlo jasno. Optužba na adresu predsjednika SAD da dovodi u pitanje osnove zapadnih vrijednosti, bila je nedvosmislena i opravdana. Njemačka sama nije dovoljno jaka da bude protivteža novoj američkoj nerazumnosti. Zajedno sa zemljama EU – prije svega Francuskom – to može da doprinese da zapadne vrijednosti poput pouzdanosti i racionalnog dijelanja i dalje određuju agendu. Svojim riječima u Njujorku, ministar spoljnih poslova Gabrijel nije samo retorički poentirao, već je formulisao i jedan politički zahtjev."

Rojtlinger general ancajger (Rojtlingen): "Duboko je nepovjerenje između Teherana i Vašingtona. Iran je pokušao da zataška svoje ranije nuklearne aktivnosti. A sada i ministar spoljnih poslova Njemačke Gabrijel i njegov kolega iz SAD Tilerson kažu da nije poznato da je bilo povreda tog sporazuma. Ili američka tajna služba ima dokaze? Ako ima, trebalo bi da ih što prije iznese na sto. Ali, molim lijepo, ne laži kao one iz 2003. kojima je predsjednik SAD pravdao napad na Irak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana