Њемачки медији: Господине Трамп, гдје су вам докази?

Агенције
Њемачки медији: Господине Трамп, гдје су вам докази?

Предсједник САД Доналд Трамп у Њујорку је најавио да би САД могле да раскину споразум о иранском нуклеарном програму.

То је најавио, иако нема доказа да Техеран не поштује његове одредбе, пише њемачка штампа, а преноси Дојче веле.

Келнер штат анцајгер (Келн): "Предсједник САД игра опасну игру. Не само зато што би изоловао своју земљу и пружио иранском режиму могућност да се представља као жртва. Иран би вјероватно наставио са спровођењем свог нуклеарног програма и одбио нове преговоре. Опасност од рата би се повећала. Када би у Вашингтону владао разум, не би било проблема. Али, у Вашингтону влада Доналд Трамп."

Лајпцигер фолксцајтунг (Лајпциг): "Сада, за вријеме свог вјероватно посљедњег наступа на функцији министра спољних послова, Габријел је изблиза доживио како се уговор о сузбијању иранског нуклеарног програма – то ремек-дјело трансатлантске сарадње – распада у парампарчад. И то није дјело мрачног режима мула, већ САД. Пријетњом да ће се повући из споразума о Ирану, предсједник САД Доналд Трамп подрива трансатлантске односе. То може изгледати неважно с обзиром на опасност од нове нуклеарне кризе. Али, подела Запада свакако неће довести до веће безбједности."

Ноје оснабрикер цајтунг (Оснабрик): "Као да свјетској заједници није доста конфликата, сада је САД иритирају и својом идејом да споразум о иранском нуклеарном програму прогласе ништавним. Може бити да је Иран још увијек узрочник немира у региону, али нуклеарни споразум од иранских политичара ионако не прави анђеле мира. Једини циљ је да се Техеран спречи да направи атомску бомбу. Није лијепо да се праве његове накнадне реинтерпретације. Али, умјесто да коригује погрешна очекивања, предсједник САД Доналд Трамп под видом нове безбједносне стратегије оживљава стару слику непријатеља".

Пасауер ноје пресе (Пасау): "Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел није се служио бучним рјечником Доналда Трампа – а и поред тога је говорио врло јасно. Оптужба на адресу предсједника САД да доводи у питање основе западних вриједности, била је недвосмислена и оправдана. Њемачка сама није довољно јака да буде противтежа новој америчкој неразумности. Заједно са земљама ЕУ – прије свега Француском – то може да допринесе да западне вриједности попут поузданости и рационалног дијелања и даље одређују агенду. Својим ријечима у Њујорку, министар спољних послова Габријел није само реторички поентирао, већ је формулисао и један политички захтјев."

Ројтлингер генерал анцајгер (Ројтлинген): "Дубоко је неповјерење између Техерана и Вашингтона. Иран је покушао да заташка своје раније нуклеарне активности. А сада и министар спољних послова Њемачке Габријел и његов колега из САД Тилерсон кажу да није познато да је било повреда тог споразума. Или америчка тајна служба има доказе? Ако има, требало би да их што прије изнесе на сто. Али, молим лијепо, не лажи као оне из 2003. којима је предсједник САД правдао напад на Ирак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана