Njemačka vraća hiljade migranata u Austriju

Tanjug
Njemačka vraća hiljade migranata u Austriju

Beč - Njemačka vraća na hiljade migranata u Austriju, a ako nastavi ovu strategiju ove godine će sa severozapada u Austriju doći do 30.000 ekonomskih izbjeglica, procjenjuje bečki dnevnik "Kronen cajtung".

List ukazuje da je samo tokom januara iz Njemačke u Austriju vraćeno 3.723 Marokanaca, Alžiraca, Egipćana.

Još u oktobru prošle godine je austrijski kancelar Verner Fajman rekao da je takav razvoj nerealan.

Dok se ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Austrije bore za uspostavljanje djelotvorne zaštite državne granice na jugu hiljade ekonomskih izbjeglica dolazi u zemlju iz susjedne Njemačke. Berlin, kako navodi list, očigledno sprovodi brzo vraćanje izbjeglica u pravcu Austrije, što je negirao kancelar Fajman.

Dnevno iz Njemačke u Austriju biva vraćeno između 50 i 200 ekonomskih izbjeglica.

U januaru je prosječno iz Njemačke vraćano 123 osobe, a u februaru se taj broj, kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, smanjio prije svega jer je smanjen pritisak izbjeglica koji su dolazili sa juga u Nemačku.

Austrijske vlasti nisu zadovoljne djelovanjem susjeda jer će vraćeni migranti ili pokušati na ilegalan način ponovo do dospiju u Nemačku, ili će podneti zahtev za dobijanje azila u Austriji, sa gotovo nikakvim izgledima na pozitivan odgovor.

Da bi rešili problem sa proterjivanjem ekonomskih migranata, koje vraća sada Njemačka, ministri unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i odbrane Hans Peter Doskocil planiraju put u Maroko kako bi se zaključio sporazum o readmisiji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana