Njemačka ojačava vojsku

Tanjug
Njemačka ojačava vojsku

Berlin - Njemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila je jačanje oklopnih jedinica Bundesvera, javili su njemački mediji.

Mediji su ukazali na to da je ona govorila o srednjoročnim ciljevima ne navodeći pri tom ni vremenski, ni finansijski plan.

"Bezbjednosno okruženje se od krizne 2014. godine jasno promjenilo", rekla je fon der Lajen, prenose mediji.

Ona je ovih dana dala znak za "start" za izradu nove strategiju odbrane Njemačke, odnosno, "Bijele knjige" Bundesvera, u kojoj bi na novo trebalo da bude definisan odnos prema Rusiji, pisala je njemačka štampa.

Fon der Lajen je na prvom skupu o novoj "Bijeloj knjizi" rekla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi menja sigurnosnu arhitekturu Evrope i da Njemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primjereni odgovor na politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je ocjenila da se ne može očekivati da se u novoj "Bijeloj knjizi" Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kada je bila ocijenjena kao eksponirani partner sa kojim se teži tijesnom partnerstvu kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u NATO.

Eksperti kažu da bi za Bundesver to značilo da se u buduće neće orijentisati samo na inostrane vojne misije, već će se ponovo jače angažovati za zaštitu i odbranu teritorije, članica NATO.

Nova "Bijela knjiga" će, kako navode mediji, biti usmjerena i na druge promjene i scenarije prijetnji, koje prije deset godina nisu postojali, u šta spadaju pitanja terorističke milicije "Islamska država", "sajber-napada", promjene klime i "borbe za prirodne resurse".

Nova "Bijela knjiga" Bundesvera bi trebalo da bude spremna poslije NATO samita slijedeće godine, prenose mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana